What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 3 januari 2019

THE STRANGERS (2008) USA, 85 minuter. Regi: Bryan Bertino.



Vad döljer de för dig?

♫"I was cryyyin' when I met you. Now I tryyy to forget you..."♬

Ett par återvänder sent på natten hem till sin sommarstuga efter att ha varit på bröllop. Stämningen är inte den bästa efter att Kristen (Liv Tyler) uppenbarligen tackat nej till James (Scott Speedman) frieri. Stämningen ska dock bli ännu mycket sämre när plötsligt en främling knackar på...

Fluktterror.

Stämning ja. Det är tydligt att regissören Bertino vill bygga upp en sådan där vi ska känna samma vanmakt och skräck som först Kristen (som lämnas ensam i huset ett tag) och sedan paret när James återvänder. Det fungerar hyfsat ett tag men till slut blir det bara fånigt och tråkigt. Man öppnar med ett gammalt grindhouse-trick där fakta från ett verkligt fall, läst av en mörk stämma, presenteras som underlag för filmen. Man påstår med andra ord att det vi ska se är en rekonstruktion av händelserna. Detta gör det direkt svårt att smälta det vi får se då filmen är en total klichéfest av ologiskt handlande och de maskerade främlingarna är så otroligt välkoordinerade att en Navy SEAL-styrka med månaders förarbete med detaljplanering skulle få läppfladder av avundsjuka. Främlingarna har en förmåga att förutse parets varenda drag (vilket är en bragd då de handlar så extremt korkat). De kan låta sig bli sedda för att att försvinna i tomma luften så fort offren vänder bort blicken en sekund. Detta vore väl inget större problem, då det händer i var och varannan skräckfilm, om det nu inte skulle påstås vara verkligt.

Blinka och hon försvinner.

Man förlitar sig också på chockeffekter och sparar in på gore. Det är väl inte direkt det vi letar efter när vi slänger på en home invasion-film. Bertino lyckas som sagt till en början bygga upp en obehaglig stämning men när chockeffektparaden sätter igång tröttnar man snabbt och till slut undrar man vad mongona till "främlingar" egentligen håller på med. Okej, de är sadister som vill skrämma livet ur sina offer men blir de inte själva uttråkade av katt-och-råttan-leken till slut? Här saknar man verkligen en påhittig filur som David Hess som får saker och hända i hemmen han invaderar.

Tur att polaren som dyker upp också är helt trög i huvudet.

Nu kanske det låter som en totalsågning från vår sida och riktigt så illa är det inte. Det är ändå en rätt okej stämning men det kunde ha varit så mycket mer. Vi kunde någorlunda förbise verklighetsfaktorn och köpa det osannolika skeendet, men det hade varit trevligt mer en bättre payoff.

BETYG: 3(-)/7 Relativt väl utförd film men korkad och ofullkomlig.

Hm, det verkar som om nåt saknas. Kan inte komma på vad det är...

Hon ser väl oskyldig ut?

Och den här damen vill väl inget illa?

Arga leken börjar.......NU!

Aha! Den verkliga skräcken börjar nu, när dessa välartade pojkar...

...vill påtvinga dig detta budskap! NoooOOOOOOOOOO!!!😱

LOL. I den här trailer har man backat lite och säger istället att filmen "inspirerats" av verkliga händelser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar