What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 19 januari 2019

ZYCIE ZA ZYCIE - MAKSYMILIAN KOLBE (1991) Polen/Tyskland, 91 minuter. Regi: Krzysztof Zanussi.



Priset för överlevnad

Tyvärr alla Fulci-fans, doggie kommer inte hitta en halvrutten hand.

Det är en ännu en outhärdlig dag i Auschwitz och Jan (Christoph Waltz) sliter hårt med sitt straffarbete. Ett plötsligt smärre jordskred begraver honom och presenterar en slumpmässig chans att fly då ingen märker honom där han ligger under jordmassorna. Han tar den och konsekvensen blir kollektiv bestraffning för medfångarna samt att tio av dem slumpmässigt väljs ut för att svältdö i en cell. Då en av de utvalda blir helt hysterisk träder en annan fånge fram, prästen* Maximilian Kolbe (Edward Zentara), och erbjuder sig att ta den hysteriskes plats. Den ställföreträdande kommendanten Fritsch (Markus Vogelbacher) fascineras av prästens erbjudande och går med på det. Jan som är ute i frihet får höra om vad som hänt i lägret och försöker bearbeta sitt samvete.

Om borgarna hade fått fortsätta med sin våta FAS-3-dröm.

Vi inleder härmed en liten KZ-festival på Udda Film. KZ som i koncentrationsläger. Första filmen skulle man kunna kalla en mjukstart. Inte för att den inte behandlar något tragiskt utan för att handlingen mestadels tilldrar sig utanför dödslägret. Detta är historien om franciskanmunken Kolbe som i och med sin uppoffring vartefter helgonförklarades av katolska kyrkan. Den är dock berättad genom karaktären Jan som får brottas med sitt samvete över händelsekedjan han satt igång.

Ironin när man gör en film som denna och har en scenograf med det namnet.😏

Vi imponeras till en början av hur autentiskt det ser ut i lägret och det ser ut som man faktiskt filmat i det riktiga lägret. Vi har ingen källa på detta och vet att det genom åren varit oerhört restriktivt med filmningstillstånd men en av våra redaktionsmedlemmar har varit där och känner igen flera av platserna, hur obetydliga än vinklarna i scenerna må vara. Med tanke på att filmen i övrigt inte ser speciellt dyr ut verkar det orimligt att lägga tonvis med deg på att bygga upp exakta replikor av byggnader bara för lägret, men men vi kan ju ha fel.

Chricka Waltz i en annan roll innan han slog igenom som sadistisk nazist.

Vi är ju mest fascinerade av vad som tilldrar sig i själva lägret så Jans flykt undan sitt samvete är inte en jättespännande historia. Det är dessutom ganska knepigt att titta på Christoph Waltz dubbad till polska så som helhet är detta bara en okej film. För att handla om Kolbe har man valt en märkligt distanserande berättarteknik. Det skulle säkert kunna vara mer gripande om det direkt handlade om martyren istället för att berätta hans historia genom Jan och en annan munk som vill se till att få Kolbe helgonförklarad.

BETYG: 3/7 Okej drama men lite väl distant från huvudfiguren.

Jajamen, ser ut som the real deal.

Värst vilka exceptionellt rena underkläder de hade på Auschwitz...

LOL. Gestapo och deras "civila" kläder.

Busted!

Innan tyskarna kom hade Kolbe ett duktigt hipsterskägg.

Inte fullt så autentiskt att Kolbe och hans medfångar slavade utanför Auschwitz II - Birkenau, som inte hade byggts innan munken dog.

Redaktionsmedlem med falköga känner mycket väl igen denna vackra lilla vaktkur som snabbt susar förbi i bild.

Fenylinjektion i hjärtat var en välanvänd metod för att avliva särskilt sjuklingar i lägret. Även en av våra redaktionsmedlemmar har fått en fenylinjektion och nej - inte i hjärnan som alla ni skojfriska skämtare genast undrar - utan i stortån.

Trailer

Hela filmen. Tyska versionen.

*Egentligen franciskanmunk...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar