What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 24 februari 2020

COMMANDO NINJA (2018) Frankrike, 68 minuter. Regi: Benjamin Combes.



Oui, oui, oui!

Djupt i Vietnams djungler 1968.

John Hunter (Eric Carlesi) är världens bästa soldat med erfarenhet av kriget i Vietnam och de ädlaste ninjakonsterna. När hans dotter kidnappas av den onde Oleg Kinsky (Olivier Dobremel) behöver han alla sina stridstekniska kunskaper för att rädda henne.

Något/någon iakttar dem.

Den här filmen hade vi ganska höga förväntningar på och ännu en gång var vi laserskarpa i vår bedömning då man redan från den inledande vietnamscenen kunde känna att detta var en höjdare.

Ninja!

Den här våfflan spikar precis allt som var asfränt med 80-talet och referenserna bara haglar filmen igenom. Den enda inte särskilt roliga referensen är den till "Home Alone" men resten av dem är briljanta. Man agerar lyckligtvis allvarligt för bästa komiska effekt. Återigen, "Home Alone"-sekvensen frångår detta lite med tanke på att det är en referens till en löjlig komedi.

Ja okej, det är 80-tal. Vi hajar.

Men jösses vilken underbar bergochdalbana detta är med ninjor (som även besitter Predator-stealth-egenskaper), dinosaurier och vintage Schwarzenegger-våld. Filmen utspelar sig på 80-talet med undantag för flashbacks till Vietnam 1968 och -SPOILER ALERT- en tidsresa till ett postapokalyptiskt (vad annars?) 1998.

Även om solbrännan kanske inte är direkt 80-tal.

Det är verkligen underbart att se när någon på ett perfekt sätt fångar en företeelse. Allt från de vansinniga våldssekvenserna till musiken sitter som en smäck. Det finns en briljans i de blinka-och-du-missar't-ögonblick när flagrant dåliga dockor ersätter människor. Velicoraptorerna är också härliga att se som de klafsar fram i djungeln. Vi var dock tvungna att trycka på paus och förenas i en stående ovation när telefonskevensen rullade igång. Vi har alltid fantiserat om att snubbla över en sådan där Gustav-telefon som dök upp i Ninja Terminator (1985) och vår förtjusning visste inga gränser när Combes slängde in en sådan i denna film. Det kanske är lättare att hitta en sådan i Frankrike då vi precis lärt oss att det var en grej där, att mängder med Gustav-telefoner mystiskt sköljde iland på franska stränder.

BETYG: 6(+)/7 Hade det inte varit för "Home Alone"-sekvensen hade det blivit toppbetyg.

Om ni för ett ögonblick flyttar blicken från vänster bildkant till mitten ser ni en kameraman/regissör avspegla sig.

Naturligtvis är det självaste Arnold som står för inspirationen till aerobics-passet.

Balls to the wall bay-beh!

Inte för att Udda Films utsände själv såg några raptorer i Vietnam men självklart finns de!

The Red Ninja! *Med trailer-röst*

Hello doggie!

Heh-hello doggie!

Awesome-heten vet inga jävla gränser!!!

Jo, det är ett håll-ett-öga-på-skämt inblandat här.

Svår smärta och grav svullnad i torso.

Michael Myers? Är det du?

Migrän fångat på bild.

Ninja stance. *Bånge*

Apropå bånge, ganska stel ninja.

Kanske viktigaste delen i ninja-kunskapen: De spänniga fingertecknen.

Kanske hela 8-bitars power i den handsken?

Det där luktar så gott på morgonkvisten.

Oj, referens till mästaren!

Den postapokalyptiska framtiden inbjuder till kannibalism, om man nu är en fan av bacon (och vem fan är inte det? AM I RIGHT PEOPLE!?!?!)

Trailer

Making of: Lyss och lär!

HÄR hittar ni det sköna 80-tals-soundtracket!

Japansk trailer

Hela den fantastiska våfflan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar