What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 9 juni 2021

BRIGADE OF DEATH (1985) Frankrike, 98 minuter. Regi: Max Pécas.



Nästan hela regnbågen representerad!

Frankrike har vaskat fram sitt svar på Lee Marvin, Javier Bardem och Bud Spencer för att spela sadistiska torpeder.

Sedlighetspolisen Gérard (Thierry de Carbonnières) får snart en mordhärva på halsen när prostituerade mördas. Det stannar dock inte vi det utan även kollegor och närstående blir offer varpå Gérard börjar utkräva sin egen rättvisa.

Nej nej. Det här är inga regnbågsrepresentanter, bara ett par fransmän som är typiskt franska.

Det var inte länge sedan vi avnjöt en sleazig fransk 80-talsvåffla (Knife Under the Throat (1986)) och det verkar ju vara ett vinnande recept (Bra empiriskt underlag baserat på endast en film!) så vi grävde fram en till. Vår gamla favorit Brigitte Lahaie är med i denna också men endast i en liten biroll och chockerande nog bjuckar erotikaktrisen bara på en upskirt i denna rulle. Men lugn, den som känner igen namnet Max Pécas vet att det kommer serveras mängder av hud oavsett och mycket riktigt - filmen inleds med ett besök hos de lokala transsexuella hororna och deras affärsidé är att stå längs vägen och visa sina inte alltför vackra 80-talssillisar. När sedan ett gäng svartklädda motorcyklister massakrerar dem får vi även "nöjet" att se dom helt nakna hos rättsläkaren, komplett med hagelhål i magen.

Här däremot har vi en stereotypfjolla.

Japp. Det är en rå film och råare ska det bli. Det är en hårdkokt värld där kriminella misshandlar kvinnor på löpande band och värst är den sadistiske bögen Costa (Jean-Marc Maurel) som synbart njuter av att åsamka sina medmänniskor smärta. Han blir allt galnare vartefter filmen fortskrider och det på ett ganska roligt överspelat vis. "Transor och bögar?" säger ni. Jodå, vi får självklart även ta del av lite mysig lesbianism då vår hjälte som sagt är vid sedlighetsroteln och därmed "tvingas" konfronteras med en massa sexuella situationer som exempelvis fotosessioner och livesex på sexklubbar.

Det är inte lätt att vara stereotypfjolla på film.

Thierry de Carbonnières är kanske inte den coolaste hårdingen men det gör inte så mycket då filmen ändå är späckad med sex och våld. För ovanlighetens skull gör man sig inte heller lustig över HBTQ-representanterna i filmen (med ett smärre undantag för en stereotypfjolla...). förutom den sedvanliga snutjargongen med "faggots" o s v. Vilken amerikansk film som helst skulle ha tagit tillfället i akt att spotta oneliners hos rättsläkaren eller regisserat fram en obekväm stämning när vår hjälte besöker en läderbögklubb. Inte denna våffla. Kudos för det. Även om det är skoj när det är icke-PK på träsknivå kan vi ändå uppskatta när man (under denna tidsera) avvek från hö hö-normen.

BETYG: 5/7 Pécas levererar med en riktig sleaze- och våldsfest.

Fotokursen har en annan slags homosexualitet som tema idag.

Nope, det är inte Jesús Franco.

Verkligen onödigt misogyn kommentar när hon bara vill vara trevlig.

I en gränd är hans kompis en smula mer misogyn.

Brigitte Lahaie känner sig som hemma med ett älskande par i bakgrunden (Nej, det är inte en Led Zeppelin-release-fest!).

Robert Ginty gör en cameo?

Max Pécas kör lite FPS innan detta ens blev en spelgenre.

Just det! Det gäller er tjejer också.

Polisiära förhörsmetoder.

Nämen va fan? En riktig person och inte en lealös docka??? 😟

Fredagsmys med lite porr.

Lee Marvin-lookaliken har dragit på sig en polotröja som signalerar självsäkerhet! 😁

Hon drog den slutsatsen av hans leende.

Han gillar inte att höra att han är cray-cray.

Cray-cray...

Ord och inga visor! Bara för att han är bög måste han väl inte hata kvinnor så mycket?

Är det en raggningsgrej på bögklubbar, att dricka med mungipan? 😀

Det blir en och annan pimp hand i denna film - och då snackar vi bland de grövsta av sitt slag (no pun intended).

Där här är vad man i NBA-basketen kallar en "wind up" då man diskuterar flagranta fouler.

Tänk på det homofober. Man vet aldrig om bögen man hatar på har en flaska syra på sig. Låt det bli en läxa!

Costa diskriminerar inte när det gäller att skada folk.

Han tycker om det - oerhört mycket!

Vår hjälte är klädd för ett återbesök på läderklubben.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar