What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 21 juni 2021

GAMERA VS. GYAOS (1967) Japan, 86 minuter. Regi: Noriaki Yuasa & Shigeo Tanaka.



Väck inte det pappmonster som sover...

"Hääääj!"

Ett par kraftiga vulkanutbrott och jordbävningar väcker ett gammalt monster till liv och på nätterna kommer det ut och bringar förödelse över Japan. Mänsklighetens hopp står till Gamera och ett gäng forskare som febrilt försöker hitta svaga punkter hos besten.

Klart att lille äcklige Eiichi är en sån där Trump/SD-typ som tror allt är fake news.

Vi fortsätter att beta av den betydligt lägre divisionen av japanska kaiju-filmer. Ja precis, Gamera-divisionen d v s. Denna tredje i ordningen glider nu in i det vi från början förväntade oss, nämligen ett inferno av äckliga barn som av oförklarlig anledning har ett speciellt band till Gamera. Eftersom vi är cineastiska sadomasochister såg vi även till att kolla på den engelskdubbade versionen som vi vågar satsa rätt mycket på förmodligen förstärker irritationsfaktorn på barnet. Jodå, det fryntliga lilla aset gapar och skriker mest hela tiden - oberoende av humör. Självklart valsar det lilla fanskapet in mitt i församlingen av forskare och militärer och talar om hur landet ligger - varpå dessa går blint på vad snorfejset säger. Inte underligt att Japan förlorade andra världskriget till slut.

Man hör en kråka kraxa och givetvis är det lilla asets första impuls att skjuta den med sin slangbella. Vedervärdiga barn!

Det är faktiskt en hel del monster-action i den här filmen men den är förstås väldigt lågbudget. Gyaos är inte långt ifrån en sådan där skapelse man se upphängd på valfritt dagis* efter att barnen haft sin papier-maché-verkstad. Men den här pappersdraken blöder - lila. Även på Gamera uppstår blodvite och då får vi lära oss att sköldpaddsmonster blöder grönt. Faktum är att det skulle var riktigt gore:igt om nu monstren kunde blöda rött som riktiga kaiju-stjärnor gör *host  host Godzilla host host*. Gyaos är dessutom exceptionellt pricksäker med sin "laser". Han skjuter nästan framfoten av Gamera och prickar exakt samma ställe hela tiden. 😀 I gengäld agerar Gamera ut en gammal grävlingsmyt och hugger tag i Gyaos fot och vägrar släppa förrän foten lossnar.

De tassar in i den grönskimrande grottan.

Det är ändå inte superrolig monster-action och vi får dessutom ta del av en ointressant bihandling där ett gäng bybor måste sälja sin mark p g a ett stort vägbygge. Vi plågas även av alla möjligheter som dyker upp att ta livet av barnet men som aldrig tas till vara.

BETYG: 3(-)/7 Trots att det inte är någon höjdare kunde det varit värre. Barnet får trots allt inte supermycket utrymme att irritera.

Ajdå.

Mega-LOL!

Njutningen är total.

Sayonara ungjävel!

Tyvärr stöter den sympatiske reportern på detta.

Japp. Möt: Gyaos!

Ja Gyaos, släck den lilla skiten nu!!!

Men var fan kom han ifrån?

"Sug på min animerade laser, Gamera."

Gyaos är galet träffsäker då han gång på gång träffar denna punkt på Gameras...öhh, tass?

Gamera blöder veganblod.

Han lackar och försöker rosta Gyaos nötter.

Men förihelvete horunge. Håll käften!

Inte ens på havets botten kan stackars Gamera få vara ifred. Fast han får faktiskt skylla sig själv som inte mosade det lilla svinet tidigare.

Gyaos spräcker glas på trovärdigt vis.

Såhär arg blir man när man konsulterat en bruksanvisning och ändå inte får några svar. Hoppas det bor många bruksanvisningsförfattare i dessa byggnader.

Gyaos har hittat aftonens snack.

Gyaos laser har blivit ännu träffsäkrare och kan nu delvis klyva bilar men ändå lämna motorn intakt i ena delen.

Såhär såg det ut när NY Knicks tränare Jeff Van Gundy gav sig på Miami Heats stora center Alonzo Mourning.

Kaiju-gore!

That's right motherfuckers.

Militären försöker deformera Gyaos med agent orange...eller agent purple kanske.

Gyaos svarar med att freebase:a skiten.

Käften, Mao Jr.

Verkar som Gamera fått ett sexigt övertag. Oh yeah.

Trailer med kämpande monster och skrikande barn.

Amerikansk trailer UTAN skrikande barn (LOL).

Monster-action!

Okej, klart att ingen vet vilka Jeff Van Gundy och Alonzo Mourning är i denna svenska basketöknen. Här har vi den episka "bataljen".

*Ouch! Sa vi verkligen dagis istället för förskola? 😈



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar