What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 18 april 2010

DEAD SNOW (2009) Norge, 91 minuter. Regi: Tommy Wirkola.Nazizombier sprider skräck i de norska fjällen.

Vem vill inte bli skoterraggare med en sån här backdrop?

Hur funkar det när norrmän gör splatterfilm då? Är det upplagt för tråkiga norgehistorier här eller? Nä, filmen i sig är tillräckligt "funny" för att fylla kvoten av tråkiga skämt. Följande sker: Ett gäng ungdomar ger sig iväg på vintersportsemester i de undersköna norska fjällen. Man leker med snöskotrar, dricker öl och trivs tillsammans i den idylliska lilla fjällstugan, många mil från precis allt. Självklart slängs en mystisk gammal kuf in i handlingen som dyker upp en sen kväll, beter sig märkligt och varnar kidsen om den ondska, i form av gamla nazister från andra världskriget, som fortfarande lurar i trakten. Givetvis tas inte denna absurda varning på allvar och det dröjer inte länge innan idyllen har fövandlats till Night of the Living Dead/Evil Dead fast placerad i norsk vinter. Nazizombier går till attack och de skräckslagna semesterfirarna måste finna en utväg ur denna isande skräcksituation...

Tokerier i snön.

Det här är naturligtvis en dussinfilm i genren med det enda utmärkande draget att miljön är ovanligt vacker och rena rama reklamfilmen för norgeturism (de borde fanimej ha fått sponsring av turistnäringen!) Det vilar en jobbig humorslöja över filmen som når sin kulmen i en fajt mellan två av ungdomarna och ett gäng zombier där man lägger på "skitrolig" musik i form av Åge Alexandersens "Min Dag" i kontrast till det brutala cartoon-våldet. Sådant kanske var kul för tjugo år sedan och förmodligen en riktig ROTFLMAO* om man kör scenen för en publik bestående av finniga tonåringar som bara väntar på en ursäkt att få brista ut i ett förlösande gapskratt. Som zombiefinsmakare är jag inte heller speciellt nöjd med de odöda nazisterna som är rätt fånigt sminkade, låter fånigt och inte känns speciellt zombieaktiga i sina rörelsemönster. Lite Scooby Doo-varning på dem.

Obligatorisk kuf med löjeväckande varningar.

Nu tycker jag ändå att norrbaggarna lyckats åstadkomma ett godkännt verk, särskilt med tanke på vad Skandinavien hittills har åstadkommit. Jag låter mig även charmas av extramaterialet på DVD:n som jag tycker är mer intressant än själva huvudfilmen. I en rätt lång "Making of" får vi följa filmteamets strapatser och man önskar verkligen att man var med på plats. Zombierna ser faktiskt mycket coolare ut innan de efterbehandlas i redigeringen! Vi får även följa med skådisarna och regissören till Sundance-festivalen där man verkligen önskar dem lycka till trots att filmen inte var någon höjdare.

BETYG: 3/7 Alldeles för "rolig" men välproducerad splatter. Extra plus för DVD:ns extramaterial som är mer intressant än själva filmen.

Här blir det riktigt äckligt. Notera att de befinner sig på ett utedass och den unge mannen har precis använt handen till...ja ni vet...

Någon har inte lyssnat ordentligt på löjeväckande varningar.

"Ein Hakenkreutz? Sehr schön..."

Laserkirurgi är för fjollor!

Överste Herzog och hans glada män. Ja, det förekommer en del tråkiga filmreferenser också.

Produktplacering? Nja kanske ändå inte.

Här har Överste Herzog kallat in den riktiga SS-eliten.

Här följer några bilder från extramaterialet: Zombierna heilar och har kul mellan tagningarna.

Ett välutformat storyboard är till stor hjälp vid filminspelningar!

Norska blåbär lapar i sig flärden på Sundance-festivalen.

Fuktvarning i trosan**! Män som leker på hotellet.

*Rolling On The Floor Laughing My Ass Off
**Ja både flick- och gosstrosan naturligtvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar