What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 11 april 2010

SURVIVAL OF THE DEAD (2009) USA/Kanada, 90 minuter. Regi: George A. Romero.Den moderne zombiens fader är tillbaka.

Ahh! Det klassiska och ljuvliga zombieuppvaknandet. Lite måndagsmorgon över det hela.

I detta senaste tillskott till Romeros zombiesaga följer vi de hemvärnstyper som rånade huvudpersonerna i förra zombiefilmen "Diary of the Dead". De försöker,logiskt nog, att hitta ett ställe fritt från horder av de odöda. Samtidigt introduceras vi för två klaner på en ö som har legat i fejd sedan urminnes tider. Deras senaste tvist gäller de levande dödas vara eller icke vara. Patrick O'Flynns (Kenneth Welsh) klan vill avliva dem så fort som möjligt medan Seamus Muldoons (Richard Fitzpatrick) dito har en mer religiös ståndpunkt och menar att man ska hålla dem vid liv, under kontroll det vill säga, då det måste finnas ett botmedel mot denna zombiefarsot.

Det är rätt! Kedja fast ungjävlarna så de inte hittar på nåt jävelstyg!

Vid en konfrontation klanerna emellan får Muldoon övertaget och endast O'Flynns fredssträvande dotter Janet (Kathleen Munroe) ingripande räddar O'Flynn-klanen från avrättning och istället förvisas de som vägrar samsas med Muldoon från ön. På fastlandet sätter de igång en lurenderjeriverksamhet där de via internet lockar folk som flyr från zombiehorderna att söka upp dem för att med båt fly ut till ön. Detta gör de dels för att råna folk och dels för att skicka främlingar till ön bara för att irritera Muldoon som är en smula främlingsfientlig. Naturligtvis lockas våra hemvärnsvänner i denna fälla men då de är tungt beväpnade lyckas de ändå få övertaget. Resultatet blir att de tar sig ut till ön tillsammans med O'Flynn som charmar sig in i sällskapet och dessutom har kännedom om resmålet. Klanerna är redo att mötas igen!

O'Flynn-klanen är vad SVT:s Staffan Lindborg skulle kalla "numeräät unde-läge"...

Romeros zombiefilmer har alltid haft ett starkt samhällskritiskt tema liggande till grund för storyn och så även denna gång. I kölvattnet av konflikten mellan de stora civilisationerna i väst och öst, särskilt efter 9/11, fokuserar Romero denna gång på stammentaliteten och vägran att vilja acceptera det främmande. Det är vi mot dem med en sådan infernalisk envishet att vi t o m glömt bort varför vi försvarar vår ståndpunkt så envetet. Detta koncept fungerar naturligtvis jättebra från mikro- till makronivå. Romeros upplägg är det av gammal vilda västernmodell, även om handlingen utspelas i modern tid, med en ö där hästen är det främsta transportmedlet och vi har två fejdande klaner ledda av två envisa patriarker. So far so good.

...vilket då automatiskt placerar Muldoon-klanen i "numeräät öve-läge".

Som skräckfilm är dock verket ganska blekt då zombierna mest är en backdrop till huvudtemat som är fejden. Det är dessutom inga jättemängder av zombier vi får möta utan några enstaka här och där och de är inte heller speciellt hotfulla. Jag är inte heller något fan av CGI-splatter, särskilt inte när det är övertydligt som i en tidig scen i filmen där en zombie avlivas på ett "komiskt" sätt. Nu var det dock inte lika illa med detta som i "Land of the Dead" där man verkligen fick smaka på övertydligt data-splatter. Jag saknar väl helt enkelt Tom Savinis gamla hantverk. Skådespeleriet var väl hyfsat även om karaktärerna var lite karikatyraktiga. Lite trist är även Romeros envishet att göra zombierna smartare. I denna film fungerar det ändå rätt bra och är vitalt för storyns klimax.

Har Ku Klux Klan varit i farten?

Sammanfattningsvis får man väl säga att detta är en helt okej film med ett plus för slutet på filmen som säger en del om Romeros mentalitet. De "nya" zombiefilmerna Romero har skapat har varit av väldigt skiftande kvalitet med lågvattenmärket "Land of the Dead" och höjdaren "Diary of the Dead". Denna rulle hamnar mitt emellan (med guldstjärna). Synd att jag som hängivet Romero-fan inte kan ge högre betyg.

BETYG: 4/7 Klart godkänd rulle med skön poäng men letar man efter skrämmande zombier blir man nog besviken.

O'Flynn är drifitg och lockar till sig folk via internet som tycks funka hur bra som helst trots pågående zombieapokalyps.

Visst ser det mysigt ut med den isolerade ön i månskenet.

Muldoon vill introducera zombierna till zoofilins underbara värld.

Lyckligtvis inte bara data-splatter!

Våra vänner utforskar O'Flynns gamla ö.

Den här brevbäraren ser lite apatisk ut. Han kanske trivs lika mycket på Posten som Bukowski gjorde?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar