What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 17 februari 2013

SHEBA BABY (1975) USA, 90 minuter. Regi: William Girdler.

 
 
Funk light

Död åt den jeansdesigner som lyckas utplåna Pammys fina röv på detta sättet!
 
Privatdeckaren Sheba (Pam Grier) besöker sin pappa i Louisville som är en hederlig affärsman. Hans rörelse är dock satt under ständig press av bovar som vill ta över men han vägrar envist. Det går dock till slut så långt att bovarna tar till grovt våld och Sheba inser att hon trots faderns protester måste göra något åt saken.

Life of crime.
 
Filmaffischen skryter att denna film är "hetare än 'Coffy'" och "grymmare än 'Foxy Brown'". Ett påstående som inte skulle kunna vara längre från sanningen. Vi som gillar blaxploitation i allmänhet och Pam Grier i synnerhet vet att dessa rullar är svåra att leva upp till och tillika Griers paradfilmer. Vad vi får här istället är en ganska mesig variant på ett beprövat tema med främlingen som dyker upp och hjälper någon stackare som trakasseras. Visst, det är lite funkig musik, schyst 70-talsmiljö och framför allt Pammy själv men det är också en avsaknad av råhet, nakenhet och nerv. Regin är ganska bedrövlig och skådespeleriet blir därefter. Inte ens Grier gör någon höjdarprestation här. Manuset är också fullkomligt fantasilöst och vissa händelser känns totalt omotiverade och korkade. Detta är sannerligen inte långt från en TV-film.

BETYG: 3/7 Väldigt generöst betyg men vi gillar ju som sagt Pam grier här på Udda Film och det är ju ändå lite skön 70-talsfeeling vi bjuds på

Blaxploitationgenrens svar på de rasistiska traditionerna att ha "negersmink" på film och scen när förra seklet var ungt?

Tyvärr flukters, mer Pammy än så här blir det inte.

Lite blod blir det dock.

Pimpin' - pajas style.

Pam Grier: Actionhjälte!
 
Trailer med skön grindhouse-speaker
 
Här har någon filmat av TV:n när den pimpiga clownhälaren möter Sheba.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar