What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 21 februari 2013

THE RIGHT SIDE OF MY BRAIN (1985) USA, 25 minuter. Regi: Richard Kern.

 
 
Alla kvinnors fantasi...

Lydia Lunch fantiserar om smuts.
 
Välkomna till en liten Richard Kern-festival här på Udda Film där vi går igenom en serie kortfilmer herrn har gjort.

En kvinna spelad av Lydia Lunch lämnar ut sig själv totalt då hon berättar för oss tittare om sina intimaste behov.

Skott i råttan.
 
Udda Film ger sig in i Richard Kerns mörka och smutsiga värld inspirerade av Lydia Lunch-filmen "Kiss Napoleon Goodbye" (http://uddafilm.blogspot.se/2013/02/kiss-napoleon-goodbye-1990-holland-35.html) vi kollade på nyligen. Den här kortisen har han gjort tillsammans med Lunch och fått mycket skit för då den ansågs som misogyn när den kom. Man kan väl förstå reaktionerna när det i första scenen riktas en bössa mot Lunchs skrev. Det som gör misogynitetsteorin problematisk är att Lunchs karaktär starkt uttrycker sin vilja att bli dominerad av män och hur deras hårdhänta föraktfulla beteende får henne att känna sig levande i en annars död tillvaro. "Men det är ju Kern som gjort filmen, alltså är det hans misogyna fantasi vi får ta del av!" vrålar feministen med skygglappar. Ja det är ju inte helt uteslutet men Lunch var den som skrev manuset och vi känner att det är ett ännu starkare feministiskt statement att faktiskt våga stå upp och erkänna detta behov av att bli dominerad trots att det går stick i stäv med traditionell bild av en stark kvinna. Med det sagt är det ju sorgligt att hennes karaktär endast kan känna sig levande på detta vis men det är ju hennes önskan och val - hur sjukt det än må vara.

Smuts!
 
Som film är denna rulle väldigt enkel med gryniga svartvita super8-bilder och ett atmosfäriskt soundtrack. Ovanpå detta råsslar Lunch fram en voiceover där hon berättar om sina fantasier och dagdrömmar. Bilderna ackompanjerar den poetiska texten ganska bra, d v s det vi hör av den. Det känns billigt och amatörmässigt men ändå perfekt för att illustrera huvudkaraktärens anomi. Det är en tankeväckande film i all sin enkelhet som jobbar mycket på feeling. Den sätter sig på ett mystiskt vis.

BETYG: 3/7 Billig underground som ändå väcker fascination.

Henry Rollins ägnar sig åt barnuppfostran.

Lydia vänder på steken.
 
Scenen med Henry Rollins
 
Hela filmen och ocensurerad därtill!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar