What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 17 september 2013

ROMANZO CRIMINALE (2005) Italien/Frankrike/Storbritannien, 174 minuter. Regi: Michele Placido.

 
 
TV går om filmmediet

Libanese ser mer punchig än lack ut.
 
Ett gäng ungdomsbrottslingar växer upp i 70-talets Rom och bestämmer sig efter en lyckad kupp att organisera sig för att kunna kontrollera den undre världen i hemstaden. Deras lyckade framfart attraherar snart kommissarie Scialojas (Stefano Accorsi) uppmärksamhet som efterhand förvandlas till en besatthet att fånga gänget.

Il Banda.
 
På grund av längden har denna film legat på hyllan ett bra tag i väntan på att bli sedd. Det var ju ett måste då Udda Film-redaktionen är full av lyriska beundrare av TV-serieversionen. Det var alltså med en blandning av förväntan och skepsis vi började syna denna film. Hur skulle denna rulle kunna komma i närheten av TV-seriens briljans?

Il Dandi visar sin kärlek.
 
Genast kände vi, oerhört färgade av vår kärlek till karaktärerna i TV-versionen, att castingen inte var helt hundra i filmen då den otroligt bildsköne Kim Rossi Stuart snarare borde ha spelat Il Dandi än den antihjältiga* Il Freddo. Den så tjurskallige megalomanikern Libanese, som här spelas av Pierfrancesco Favino, kändes väldigt perifer och blek jämfört med karaktären i serien, vilket är synd då hans megalomani var källan till många nöjda leenden framför TV-apparaten. Men eftersom filmen är betydligt många timmar kortare än serien måste den ju avhandlas effektivare. Detta visar med all tydlighet att man först med TV-serien som format hittade rätt. Den enda filmkaraktären vi uppskattade mer än i TV-versionen var Roberta spelad av Jasmine Trinca, men då är det av väldigt ytliga skäl då hon är sagolikt vacker.

Hela Udda Film-redaktionen har en mancrush på den otroligt bildsköne Kim Rossi Stuart som är en Ray Lovelock för 2000-talet.
 
Det bästa är väl att inte ha sett TV-serien innan filmen för då bjuds man på en schyst gangsterhistoria i skön italiensk miljö. ALLT är dock bättre i TV-serien så kolla in den istället om ni måste välja. Kom ihåg att den ena varianten spoilar den andra, även om alla trådar inte följs till punkt och pricka.

BETYG: 4/7 Schyst gangsterfilm men har inte en suck mot TV-serieversionen som vi lätt ger en 7:a!

Patrizia "charmar" kommissarie Scialoja.

Filmversionen av Roberta är...bländande.

Vad man skulle kunna kalla ett vackert par.

Den så charmige och totalt hunsade fjollbögen i TV-serien reduceras här till en tråkig liten statist.

Inte världens bästa FX.

Sweat Leaf. Ja alltså, det hon röker...

Karaktärerna som vi vill se dem!
 
Franskdubbad trailer
 
Så ska en slipsten dras! Klipp från TV-serien.
 
TV-seriens ascoola signatur.
 
*Bra ord, trots att det inte finns.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar