What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 27 september 2013

THE HIRED GUN (1989) Sverige, 91 minuter. Regi: Arne Mattsson & Mats Helge Olsson.

 
 
Regissören som aldrig försvann - ur våra hjärtan

Episk död.
 
Legosoldaten Mike (Frederick Offrein) anlitas av ett gäng nynazister för att lokalisera och hämta en mystisk metallåda som ligger gömd i ett gammalt tunnelsystem under en amerikansk militärbas. Han får dock snart lära sig att nynazister inte är något att lita på...

Men är det inte..!?
 
Ja, hur naiv måste denne Mike vara för att agera centralkaraktär i en film med en sådan banal handling? Yes, det är verkligen infantilt så det räcker och blir över. Alltså precis så vi vill ha det när Mats Helge Olsson sätter sitt namn på en produktion. Inspirerade av den genommysiga dokumentären "Regissören som Försvann" av Melker Becker och Mattias Lindeblad bestämde vi oss för att genast kasta oss över en MHO-film som legat länge på Udda Films VHS-hylla och samlat en oförtjänt mängd damm. Man blir ju sällan besviken av denne kultfilmmakares alster och så icke heller denna gång.

Och kolla vem vi har här då! (Notera det hygieniska rökandet)
 
Som gravt antytts ovan är manuset på lekisnivå och skådespeleriet löjeväckande. Att alla inblandade har mer eller mindre roliga engelska accenter är ju en underbar krydda och vissa ordväxlingar - "briljant" regisserade av MHO - är ju dolda klassiker som bara väntar på att få erkännande. Vi blir nyfikna på hur egentligen regisserandet delades upp då en av upphovsmännen till den svenska synden - Arne Mattsson - står listad som delansvarig till detta "mästerverk". Filmen ser ju trots allt ut som en typisk MHO-produktion med allt vad det innebär. Man har hottat upp rullen med att kasta in ett par, för kultfilmälskare, välbekanta ansikten som Heinz Hopf och Paul L. Smith i filmens inledning. Den förre är kanske för den breda publiken mer känd från Ingemar Bergmans "Fanny och Alexander" eller rollerna i några av Sveriges största såpor. Den senare medverkade bl a i den episka kultrullen "Pieces" som vi f ö varmt rekommenderar. Denna våffla kan vi väl också rekommendera om än med viss reservation då vi enkom baserar det på dess underbara kalkonfaktor.

BETYG: 4/7 Underbart uselt som sig bör när Mats Helge Olsson är inblandad - och vi säger det med värme och kärlek!

Ni som kan er Mats Helge Olsson-film känner förstås igen herr Offrein och hans fluffiga härlighet till hår.

Lars Gunnar Andersson som skönt menlös gimp.

Booya! Genialt av Mats Helge Olsson att låta ljuset fångas i Frederick Offreins evinnerliga fluff. Här syns även hans favvopolotröja sticka fram under uniformen.
 
Tyvärr inget klipp från filmen i fråga men istället en sneak peak på ovan nämnda dokumentär om regissören.
 


1 kommentar:

  1. Jag skulle så jävla väl vilja att denna kultfilmen släpps på dvd, både den och silverhawk. Sen har ja alla Mats Helges Kultiga verk utom Nordexpressen men den fick ju aldrig visas klart tyvärr pga att svenska folket röstade nej för en fortsättning på serien. Så jävla arg på svenska folket som röstade ner den. Ni kan inte lägga upp lite fakta om Silverhawk med här på denna sidan?
    MVH
    Mange

    SvaraRadera