What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 30 april 2015

EL RETORNO DE WALPURGIS (1973) Spanien/Mexiko, 81 minuter. Regi: Carlos Aured.Bark at the moon...eller inte

Medeltiden - hårda bud.

Irenius Daninsky (Paul Naschy) bråkar med fel folk när han dräper den onda familjen Bathory och familjens överhuvud Elizabeth (María Silva) slänger en förbannelse i nyllet på den gode Irenius och hans arvingar innan hon förtärs av lågorna på bålet. Några hundra år senare, i 1800-talets Ungern, drabbas slottsherren Waldemar Daninsky (återigen Naschy) av den otäcka förbannelsen när han förargar de lokala romerna, som givetvis är inblandade i svartkonst.

Ja se djävulsdyrkare. De ska alltid göra allt baklänges. Elizabeth Bathory skär nacken av offret istället för den sedvanliga halsen.

Och voila! - så har vi ytterligare en varulvsfilm med Naschy i huvudrollen. Det är i princip samma historia som i alla de andra 173 stycken filmerna (Se bl a The Night of the Werewolf (1981) och La Marca del Hombre lobo (1968)). Som vanligt är det en rätt fin film att titta på med mysiga miljöer och vacka färger. Ibland har fotograferna lite svårt med skärpan men det är ju som det brukar vara. Ett och annat dödsoffer skördas och blodet är knallrött och härligt pajigt.

Medeltiden var gul.

Det är kul att filmen är på originalspråket för det blir nästan lite gulligt när djävulsdyrkarna har mässa och åkallar "Señor Satán". Inte? Vi tycker i alla fall det. Filmen tappar efterhand momentum när det är samma gamla visa man möts av, även om de pajiga morden avlöser varandra och en och annan kvinnlig buske dyker upp. Det är ändå en sevärd film.

BETYG: 3/7 Ni har sett det förut, men det är ändå lite mysigt. Stark trea.

Schäferjakt. Svinigt!

Men vadan då denna märkliga silverpatron?

Oops.

Sura romer vägrar ta emot allmosa som kompensation för förlusten av familjemedlemmen. Ironiskt aktuellt i dagsläget, men självklart på ett icke-PK sätt.

Ogudaktiga riter!

Och köttsliga lustar med demoniska väsen!

"Ouch! WTF Bitch?!?!"

Jomen visst. Kroppsmodifikation var populärt i Karpaterna på 1800-talet.

Waldemars tjejs lillasyrra vill också ha en bit av den märkligt djuriska hunken.

"Mjau!"

Se upp gott folk när fullmånen är ur fokus. Märkliga väsen vaknar till liv då.

Tryggt med den klassiska fackel- och grepmobben.

Men vad fan gör Fidel Castro där tillsammans med dem!?!? "Ve o fasa, en kåmminist!!!"

Varulv bakom galler.

Eller?

Fabiola Falcón vill gärna vara med i en Anvil-musikvideo.

Trailer på märkligt töntig engelska som låter alltför modern. Inget "Señor Satán" här inte! Och inte är medeltiden gul heller.

Hela filmen otextad. Dock får man njuta av "Señor Satán" här vid 4:00.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar