What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 2 april 2015

SILENCIO EN LA NIEVE (2011) Spanien/Litauen, 106 minuter. Regi: Gerardo Herrero.Mord på östfronten

Lite smått stelfrusna hästar.

Mitt i det blodiga andra världskrigets Ryssland upptäcks liket av en spansk soldat. Vad som skiljer honom från det sedvanliga krigsoffren är märkliga inskriptioner inristade i hans bröst. En mordutredning tillsätts och menige Andrade (Juan Diego Botto) får ansvaret att lösa fallet då han i det civila råkar vara kriminalinspektör. Fallet visar sig snart vara riktigt komplicerat då man har med en seriemördare att göra och som om inte det vore nog finns kopplingar till övre befäl.

Det är ont om anteckningsblock vid fronten.

Ja ni läste rätt. Spanjorer. Många nationaliteter fanns representerade på östfronten under andra världskriget och general Franco bjussade hyggligt på en "frivillig" division känd som Divisón Azul som fick kämpa tillsammans med de andra axelmakterna i Sovjet.

Titta så fint nassarna har pyntat i det kyliga Ryssland.

Nu är detta ingen direkt krigsfilm, även om miljön är på östfronten. Nej istället handlar det mer om en klassisk kriminalgåta. Miljön gör dock en hel del för filmen då den annars skulle vara rätt slätstruken. Det kanske låter lite absurt att man jagar seriemördare mitt i slakten som pågick under kriget men just i filmens handling är de spanska soldaterna inte placerade direkt vid fronten så det råder ett relativt lugn.

Andrade och hans lille vän improviserar brandsläckning.

Filmen är välgjord och schyst skådespelad men som sagt inget som griper tag i en. Den bjuder i alla fall på en riktigt ikonisk bild i inledningen med de stelfrusna hästarna i sjön.

BETYG: 4/7 Kanske inte den starkaste fyran men det är ändå en helt okej rulle.

Lite klassisk rysk roulette piggar alltid upp.

Kom igen, det är ju kul!

Lite tjafs blir det med de ariska vapenbröderna.

Ingen seriemördare utan en cool mask.

Glädjedödande ryssar har pajat nassarnas pynt.

Ve o fasa! Ryssen kommer.

Trailer en españolInga kommentarer:

Skicka en kommentar