What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 16 augusti 2015

EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON (2014) Sverige/Tyskland/Norge/Frankrike, 100 minuter- Regi: Roy Andersson.Den mänskligheten...

Skön inledning. Vi älskar dinosaurien i bakgrunden.

I en serie nedslag i den mänskliga vardagen dyker bl a Sam (Nils Westblom) och Jonathan (Holger Andersson) upp, två försäljare av skämtartiklar. Deras fruktlösa företagande öppnar filosofiska dörrar som åtminstone den ene av dem inte är beredd att kliva igenom.

"Hur bär du dig åt - männi-tja-tja!" som Lasse Åberg sa en gång i tiden.

Roy Anderssons senaste prisbelönade film är återigen en studie av människan. Han målar upp en hiskelig bild där ytlighet och total brist på empati råder. Nåja, kanske inte total då några av de gråa figurerna faktiskt visar tillstymmelse till omsorg men tillräckligt för att man skulle kunna dra den förhastade slutsatsen att Andersson är en misantrop av stora mått. Nu tror vi ju inte att fallet är så då hans filmer alltid har en skön värme som pulserar bakom den öststatsfärglösa fasaden.

"Jag kan ta den där."

Vi väljer att tolka filmen som Anderssons lupp satt på den själsdödande samhällsmaskinen som zombifierar mänskligheten. Absurditeterna avlöser varandra i den här rullen, men det är ju det som är själva poängen. Vi människor beter oss ju fullkomligt absurt och Andersson pekar på detta med den sedvanliga glimten i ögat.

Tangolärarinnan tycker om den unge mannen lite för mycket.

Även om vi på Udda Film tycker Roy Andersson är smått genialisk var vi ändå inte superroade av den här filmen. Vi slets mellan beundrandet av universumet han skapat och känslan av att vi faktiskt är lite trötta på det. Det vore spännande att se Andersson göra något helt annorlunda istället. En del småskratt och vördnad för det fantastiska hantverket blev det men tyvärr också en del tittande på klockan.

BETYG: 4/7 Roy Anderssons universum har stagnerat lite men ett geni har ju en hög lägstanivå.

Skämtartiklar ÄR roliga. Kolla bara på alla brudar som springer omkring med buttericksläppar nuförtiden.

Karl XII och hans karoliner dyker upp och det börjar genast spänna i SD-byxorna.

Men hur ska de processa det här kungabeteendet?

Andersson slänger in en liten ljusglimt av mänsklig värme.

Sedan kommer verkligheten. :-D

Ännu en ljusglimt. Detta är vad det kokar ner till gott folk. Lite kärlek och en söt vovve!

Filmens grymmaste och roligaste ögonblick.

Ouch! Sug på den. Det genomruttna kapitalet får en välförtjänt känga.

Trailer.

Bakom kulisserna 1.

Bakom kulisserna 2.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar