What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 8 augusti 2015

THE PURGE (2013) USA/Frankrike, 85 minuter. Regi: James DeMonaco.Framtiden är skådisgalen

Just så. Slå skiten ur den svage.

USA 2022. Regeringen har utlyst en årlig natt för Utrensning då under en 12-timmarsperiod alla brott är tillåtna. Även mord. Detta har drastiskt sänkt nivån av kriminalitet samtidigt som säkerhetsindustrin blomstrar. James Sandin (Ethan Hawke) har gjort sin lycka på denna industri och förbereder sig med sin familj, i den lyxiga jättevillan de bor i, för Utrensningsnatten. Men det rigida säkerhetssystemet i villan kan inte hindra familjens son (Max Burkholder) från att släppa in en hemlös man i nöd och i afton har nöden bokstavligen ingen lag.

Grannen gör sig redo för den sköna aftonen.

Den här filmens koncept verkade spännande, hur orealistiskt det än må vara, och vi hade små förhoppningar om en någorlunda originell rulle. *Ljud av gameshow-felsignal* Filmen började lovande med apokalyptiska övervakningsbilder på människor som hade ihjäl varandra och detta skapade en liknande myspysfaktor som hos en skön zombiekatastroffilm. Tyvärr anade man snabbt oråd när dialogen rullade igång och allt kändes genast skitnödigt skådespelat.

Superkäck och naturlig familjemiddag.

Ja tyvärr suger manuset och då särskilt interaktionen mellan människorna (läs: dialogen). Det är verkligen stenkorkat och höjs inte det minsta av regin som tillåter annars hyfsade skådespelare agera som om de hade kvastskaft uppkörda i hålet där inte solen skiner. Filmen degenererar snabbt till en klyschig belägrings-/hotfull-inkräktare-historia och de flesta usla karaktärerna beter sig omotiverat skådespelarpsykotiskt.

"Jahopp. Snart drar slakten igång. Dags att dra igång mitt fina säkerhetssystem."

Med detta sagt har våfflan ändå en del underhållningsvärde. Lite som att kolla in en gammal stenkorkad och superklyschig slasher-film. Roligt också med det infantila försöket till kritik av samtiden.

BETYG: 3/7 Patetiskt försök till någon slags kvasisamhällskommentar men rätt underhållande i sin klyschiga dumhet.

Här är säkerhetssystemet! Eller..?

Tonårsdottern begår naturligtvis hor.

Aha! Det är så Thomas Öberg* ser ut utan sin mask?

Äsch dummer! Det är ju den skådispsykotiske ledaren för mördargänget, inte Thomas Öberg.

Ingen kaosnatt ska hindra dem från att leka fetischlekar. "Now you be the silver mummy!"

Är hon...GALEN...månne?

Trailer.

*Sångaren i Bob Hund.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar