What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 11 augusti 2015

THE PURGE: ANARCHY (2014) USA/Frankrike, 104 minuter. Regi: James DeMonaco.You live, you learn

Gud finns visst.

Ett år har gått och det är återigen dags för Utrensningsnatten. I Los Angeles förbereder sig en mor och dotter (Carmen Ejogo & Zoë Soul), barrikaderade i sitt hem. Ute på stan har ett ungt par (Zach Gilford & Kiele Sanchez) hamnat i trubbel då deras bil lagt av och slutligen ger sig en ensam man (Frank Grillo) ut i jakt på hämnd. Under natten sammanflätas deras öden.

Sällan har korsningen Broadway/7th St i Downtown LA sett så öde ut.

Ingressen syftar inte så mycket på vad karaktärerna i filmen lär sig utan snarare på vad regissören och manusförfattaren DeMarco verkar ha lärt sig. Vad vi har här är det helt osannolika scenariot där en kalkonartad film (The Purge (2013)) har fått en uppföljare som är mycket bättre - och håll i hatten - den är gjord av exakt samme person som gjorde kalkonföregångaren. Det föranleder frågan: Var han apfull och stenhög förra gången?

Dexters avlägsna släktingar ska ha lite skoj.

Nu är inte det här en intellektuell hinderbana till film direkt utan bara en våldsam flykt-action-historia med en lättviktig sammhällskommentar men den är vad den borde ha varit första gången. DeMarco fick helt enkelt till det den här gången och har därmed skapat en slags "Flykten Från New York" eller "The Warriors" för 2010-talet.

Det finns ändå tid för ömhet.

Även skådespeleriet är mycket bättre denna gång trots mindre kända ansikten. Det blir bara lite överspelat när de dekadenta rika dyker upp men det kan man leva med. Samspelet mellan karaktärerna är fortfarande klichéfyllt men okej i sammanhanget. Upplösningen känns lite pajigt i "Hostel"- och "Running Man"-anda och så kommer det förstås en moralkaka men allt är förlåtet då DeMarco faktiskt tagit sig ordentligt i kragen.

BETYG: 5/7 Jajamen! Starkt betyg för denna uppryckning till efterföljare.

Är det Tommy Lee Jones där i förklädet?

Det finns även tid för att pynta.

Snudd på taskigt.

Lite överspel samt överdos läppfyllning à la Buttericks.

"Jävla kärring! Nog med detta jävla sitcom-skådespeleri!!!"

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar