What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 11 november 2015

AMERICAN SNIPER (2014) USA, 133 minuter. Regi: Clint EastwoodOj vad svart och vit världen är!

De är minsann ALLA(h) fiender!

Chris Kyle (Bradley Cooper) är fostrad med en stark pliktkänsla, så när hans pojkdrömmar om att bli cowboy börjar falna bestämmer han sig för att göra en insats för sitt land. Han ger sig in i det militära och genomgår den stentuffa Navy SEALS-utbildningen. Under sin tjänstgöring i Irak gör han sig snabbt ett namn som USA:s dödligaste krypskytt. Kyle har dock en familj hemma och när han har svårt att lämna kriget, trots flera tjänstgöringsrundor, uppstår komplikationer.

Herren vet bäst!

Ja, ni har säkert hört vilket moraliskt avskräde den här filmen är redan och vi tog oss an den med denna förutsägbara insikt. Detta är dock som en parodi på klyschan med hollywoodfilmer. Sällan har väl en fördom besannats som i detta propagandaspektakel. Clintan har verkligen tagit steget fullt ut från en cool skådis, med ikoniska roller i bagaget, till en fullkomlig högerpajas som pissar på sitt eget hantverk, för han är fortfarande en duktig regissör.

Stenhård redan som liten pöjk. Utmärkt gudfruktigt fostrad av helylleamerikansk far.

Detta endimensionella pekoral presenterar krypskytten Kyle som en hellyllehjälte när han i verkligheten framstår som en samvetslös mördare och mytoman därtill. Detta är ett av de äckligaste exempel på militärkulturen - för att inte säga militärKULTEN - som råder i USA. Redneck-massorna, som hjärntvättas av de lallande dårarna på Fox, matas med denna hjältekultur där infantila lögner accepteras som sanning. Ifrågasätt och du är en landsförrädare. Yep, så fungerar det cyniska redskapet patriotism.

Så här reagerar en riktig macho-karl efter att ha funnit sin flickvän i säng med en annan.

Nåja, om man nu bortser från att själva konceptet för filmen är fullkomligt utvecklingsstört så är det ändå en rätt underhållande film. Det är dels välgjord krigsaction och dessutom lite roligt ur ett kalkonperspektiv hur svartvitt manuset är. Plastbebisen behöver vi väl inte ens nämna va?

BETYG: 4/7 Just det! Ni är chockerade över hur vi kan ge denna stinkande dynghög ett så högt betyg men vi fann trots allt underhållning i skämtet till oscarsnominerad* film.

Nej, Chris blir inte gay och besöker en bögklubb. Det råkar vara flottans rekryteringskontor han tittar in på.

Han får ändå ett saftigt sprut i nyllet. (Notera den symboliska regnbågen...)

Macho-grabbar lattjar.

Den stenhårda sniper-träningen ger resultat Chris aldrig vågat drömma om.

Oj! Ett rättfärdigt krig kan startas. U-S-A! U-S-A!

"Another confirmed kill. Hoo-ya!"

Irakisk hjärnkirurgi.

Dessa usla Al Qaida-irakier som gör glass av sina medmänniskor. Gör nåt Chris Kyle!

Den ökända bebisen. Här i muppscenen där Bradley vickar på "bebisens" arm med tummen.

Ett skepp kommer lastat. Ett litet offer dock med tanke på vilken vinst Haliburton gjorde.

Det finns inget dåligt väder...

Spypåse fram.

Trailer

Lite pang pang från filmen.

Den riktige Chris Kyle gäst hos Conan O'Brien. Hans massdödande blir kvällsunderhållning.

*Ett ännu större skämt och ett bevis på hur värdelöst detta dunka-ryggen-pris är. Man fick t o m en oscar för ljudredigeringen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar