What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 21 mars 2016

INTIKAM BENIM (1983) Turkiet, 76 minuter. Regi: Cetin Inanc.Total galenskap och förvirring!

En hysterisk jakt inleder filmen. Däckskrik och motorbuller loopas runt runt...

Snuten "Eagle" Murat (Cüneyt Arkin) har gått ner sig i alkoholism sedan hans käre bror dödades av buset. En dag vill Murats chef att han ska åta sig ett uppdrag som Murat först vägrar. När han emellertid får veta att brodern är vid liv ställer han flaskan åt sidan och åtar sig uppdraget med sprudlande entusiasm.

Vår hjälte: Bakfull i fosterställning.

Ja, typ sådan är premissen för den bergochdalbana av vansinne som sedan utbryter. Det är inte lätt att hänga med i svängarna eftersom kontinuitetsbrott och turkisk logik styr skeendet. Här blandas det friskt från olika genrer såsom: Giallo, James Bond, karatefilm, komedi, slasher - ja, allt på en gång. Ribban sätts när en bad guy av okänd anledning blir sprängd med handgranat när han står och urinerar eller vid första giallo-mordet när en radio skruvas upp och ljudspåret från "Taxi Driver" hörs (!) Nej, inte musiken utan ett dialogspår där Travis Bickle talar...(???)

Chefen hotar att arrestera honom för "crime of hoboism"!!!

Som vanligt är textningen del av humorn då den är allt annat än bra. Den grammatiska våldtäkten blir fulländad då Murat hela tiden ska dra en catch frase innan han bankar på buset och denna alldeles för långa mening blir givetvis totalslaktad i översättningen. Den lyder:

"fortunately he hit first. my principle: 'I never hit anybody who doesnt hit to me' I'll do a favor to you now"

Ja, det ska tydligen vara små bokstäver...och tålmodigt väntar antagonisterna ut Murats förnumstiga harang innan de får ta del av en virvelvind av upp-speedade sparkar och slag som ljudsätts med gejtade hagelbössor och andra skottljud.

Chefen byter taktik.

Under filmens crescendo lyckas man hitta en extra turboväxel på vansinnet och det blir omotiverade båtjakter, grodmän som dyker upp från ingenstans och skottväxling med de mest skrattretande hemkokta automatvapnen som skådats i en ambitiös film. Vi älskar särskilt Murats eget granatgevär som är ett järnrör med några påsvetsade järnbitar.

Se där. Där fick vi allt hans uppmärksamhet.

Hur kan detta då inte vara en fullpoängare? Vi kan faktiskt inte riktigt sätta fingret på det. Att det finns comic relief i form av en gammal gubbe som kör runt Murat i slalom drar naturligtvis ner betyget och sedan tror vi nog att förvirringen är lite för stor för att vi ska kunna uppskatta detta bombardemang av galenskap vi utsätts för.

BETYG: 5/7 En svag femma får det bli då detta nästan kan liknas vid en fan-compilation av galna klipp för så mycket sammanhang är det.

"När livet är pest..."

Ett giallo-mord till ljudet av Travis Bickle...(???)

Dessa "tegelstenar" återkommer ofta i filmen.

Maskulin snubbe driver modellagentur.

Murat har hand med kvinnorna - och de gillar det!

Verkar som killarna också går igång på det.

Norman Turk-Bates dyker upp!

"Di da doobelidoo..."

Nej! Faktiskt inga skrikande stråkljud.

Tittut. Aaahhh....

Snyggare hår än Bruce Lee i alla fall.

"Let's Dance"-uttagningen går bra.

Intressant..öhh..teknik.

WTF?

Slinka med ett illvilligt HBTQ-gäng.

Murat med sitt ymnighetshorn till granatgevär.

Ta en beundrande titt på den turkiska designen.

Här stjäls det friskt bilder ur andra filmer. Det stör oss att vi inte kan lista ut vad det är för film.

Tyvärr inget videoklipp denna gång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar