What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 10 mars 2016

SUPERMENSCH: THE LEGEND OF SHEP GORDON (2013) USA, 85 minuter. Regi: Beth Aala & Mike Myers."If I do my job perfectly, I will probably kill you."

Ett fruktbart samarbete.

Shep Gordon är, som titeln antyder, en levande legend inom underhållningsbranschen och har på många sätt skrivit regelboken över hur man hanterar en klient. Av en slump ramlade han in i rollen som manager åt Alice Cooper och tog det okända lilla bandet till världssuccé m h a en massa finurliga idéer för att skapa publicitet. Gordon är även mannen som skapade begreppet kändiskock då han lyfte fram den förringade yrkeskåren till rampljuset i TV.

Tur att vi slapp se så mycket av honom framför kameran.

Mike Myers debut som regissör tillsammans med Beth Aala är verkligen som att sno godis från en jollrande barnunge. Med det menar vi att man knappast kan hitta ett lämpligare objekt till en dokumentär än Shep Gordon. Mannen är en vandrande rolig historia vars liv får det mest skruvade Martin Scorsese-karaktären att verka lam. Faktum är att det till en början känns lite som en Scorsese-film som exempelvis "Maffiabröder" eller "The Wolf of Wall Street" när det gäller galna historier som tittaren bombarderas med. Detta är mäkta underhållande om man är bekant med artisterna som passerar revy samt har en fetisch för skojiga historier om sex, drugs & rock'n'roll.

Har hellyllekillar verkligen sådana här tishor?

Det blir stundtals även väldigt rörande som exempelvis under berättelsen om Teddy Pendergrass, Gordons semiadopterade familj eller hans brist på en riktig sådan. Problemet med denna film är att det är en enda lång kärleksfest och ett gigantiskt hyllningsporträtt till vad som verkar vara en av branschens få snubbar med hjärtat på rätt ställe. Myers är ju god vän med mannen och borde dessutom stå i rejäl tacksamhetsskuld till honom då han själv i filmen berättar om hur Gordon öppnade sin dörr för honom när han hade en jobbig tid i livet och tog hand om honom i två månader. Bilden blir då väldigt onyanserad och vi cyniker har svårt att tro att Gordon inte har några mörka spännande sidor att lyfta fram för att göra det hela till ett mer trovärdigt dokument. Den ytliga känslan förstärks av den flashiga MTV-aktiga klippningen och oviljan att djupare penetrera något ämne.

Den här hyfsat kände snubben kom med karriärråd.

MEN! Trots kritiken vi lyfte fram går det inte att komma ifrån faktumet att rullen är otroligt underhållande och väcker till både ljudliga skratt och snyftande trevande efter kleenex-lådan*. Detta är ett utmärkt komplement till Super Duper Alice Cooper (2014) där självfallet Gordon också dyker upp. Ja, "Supermensch" överträffar t o m den och får därmed:

BETYG: 6/7 Fantastisk underhållning som trots onyanserad ytlighet har tittaren i ett järngrepp.

I'd pay to see that! som di brukar säga.

Ett klassiskt PR-stunt. Klä gossarna i genomskinliga kläder och sen ringa snuten och förfasa sig.

Rubrikskapandets ABC.

Kanske det mest briljanta PR-stuntet av dem alla. Trafikkaos på Piccadilly Circus som sålde ut Wembley.

LP:n var alltid coolare än CD:n. *Drops mic*

Shep hade delad vårdnad om katten med Cary Grant!

Ytterligare PR-bravader. Äppelkäcka Anne Murray får cred när hon plåtas tillsammans med suparklubben Hollywood Vampires. Denna variant ser dock hemskt photoshoppad ut.

Vi var tvungna att gräva fram ett som ser mer äkta ut. Dessutom ser snubben i bakgrunden ut som Demis Roussos! :-D

Precis vad ni tror.

Det enda mörkret som skrapas fram är att Sheps morsa var ett as.

Vi basketentusiaster blir lite förvånade när denne gubbe dyker upp.

Nog fan hade Gordon även ett finger med i spelet för att få fram denna märkliga alternativa succé.

Känd fräsch flickvän? Check!

Ja, vad trodde ni? Lol!

Även Udda Films favoritkock finns reppad i filmen.

Gore!!!

Trailer

*Här får ni fritt fram att börja bygga era skämt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar