What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 10 september 2018

TROLL 2 (1990) Italien/USA, 95 minuter. Regi: Claudio Fragasso.



Trollad av mainstreamen

Tänk att självaste Emanuelle gör fräscha trollkostymer.

Familjen Waits har arrangerat en utbytessemester där en familj från landet byter bostad med dem i en vecka. Yngste sonen Joshua (Michael Paul Stephenson) blir dock varnad av sin nyligen avlidne morfar Seth, (Robert Ormsby) som uppenbarar sig för honom och läser kusliga sagor, om att inte åka iväg då de i sådana fall kommer hamna rakt i gapet på onda troll. Ingen tror dock på Joshua och således åker familjen alltså iväg - rakt i gapet på trollen!

Verkligen! Skitstora ögon... och världens naturligaste fräknar.

Sagt och gjort. Efter att ha plöjt igenom första filmen Troll (1986) kunde vi sätta oss tillrätta i den fläckiga Udda Film-soffan med våra skeptiska näsor i vädret och äntligen kolla på detta avskräde. Vi är alltid våldsamt skeptiska till dessa överhajpade så-dåliga-att-de-är-bra-filmer och det är väl största anledningen till att vi ser dem så otroligt sent i våra filmliv. The Room (2003) var ju en väldigt glad överraskning då den visade sig leva upp till hajpen. Dessvärre kan vi inte säga samma sak om den här rullen. Den levde istället upp till alla våra fördomar om företeelser som växer ur all proportion i någon slags "Kejsarens Nya Kläder"-verklighet där folk har fått veta att något är SKITROLIGT och därmed blivit betingade att ta det som sanning. Lite som den femtedel av Sveriges röstande befolkning som på riktigt tror att Sverigedemokraterna är ett bra parti.

Vilket svetto! Han svettas tydligen värst i munnen.

Man kan konstatera att filmen i alla fall är riktigt usel. Den har ingen som helst koppling till första filmen, vilket skulle kunna ge den pluspoäng. Likaså skulle den lägre budgeten också kunnat ha addera mycket skoj men det stannar nog vid de charmigt usla trollkostymerna som har slängts ihop av ingen mindre än Laura Gemser* som spelade den alltid så kåta Emanuelle i otaliga exploitation-rullar. Minimal budget betydde även amatörskådisar och även om agerandet är uselt beror nog det mesta av kalkonagerandet på Fragasso, vars engelska enligt uppgift inte är den bästa. Det är svårt att skylla Deborah Reeds vansinniga överspel på honom dock. Fast man skulle ju kunna argumentera för att han borde ha tryckt i henne valium då han fick bevittna hennes barnteaterminspel, men uppenbarligen störde inte överspelet honom.

Laura Gemser har briljerat!

Manuset är så genomkorkat att det inte ens är roligt. Filmen visar även upp den uslaste sidan av tidsåldern den är ifrån. Musiken är gräslig med demo-loopar direkt ur Korg M1-synthen ackompanjerade av rockmangitarrer. 😬 Våfflan har givetvis den där tråkiga stämningen från slutet av 80-talet/början av 90-talet med ostiga effekter som den rykande "Stonehenge-stenen" där man slår på en dold lampa och drar igång en jävla rökmaskin. Huvudkaraktären Joshua är självklart en olidlig snorvalp man bara vill se bli curb stomped av trollen (som per engelsk definition inte är troll utan goblins).

Vi kan förstå att trollen vill att människorna ska äta.

På plussidan kan nämnas att den beryktade "Oh my goooooooood"-scenen är genuint rolig då symbiosen av crappigt stelt skådespeleri och idiotisk dialog är vacker att skåda. Kudos också till slutet som saknar all tänkbar logik samtidigt som det är -SPOILER ALERT - ett stort långfinger till huvudkaraktären.

BETYG: 2/7 Tyvärr har vi sett både långt sämre och dessutom oändligt roligare filmer än denna. Den här är mer tråkigt dålig.

Läskigast av alla troll! Säger ni nåt dumt om scientologerna kommer han och trollar i er soffa.

Nu när mainstreamen lurat folk att detta är en ascool film kan denne tandläkare, med generös hårvolym i nacken, ägna sig åt mer skådespeleri.

Ja och? Han är ju ett olidligt barn.

Säger grabben som föredrar sällskapet av sina killkompisar framför att ligga med sin tjej.

Joshua har en väldigt obehaglig mor och när stämningen är dålig i bilen befaller hon grabben att sjunga.

Vad falls? Ungfan sätter sig på tvären!

Obey!

LOL.

Psykotisk much?

När ett ortsnamn blir ett intelligenstest - för SD:are...

Vissa tvångshandlingar är skojigare än andra. Den här scenen var f ö ett ÄNNU tidigare exempel på mannequin challenge än självaste Neil Breens trolleritricks i I am Here....Now (2009)

Apa får panikattack.

Helt klart vårt favorittroll. (Eller...ja, goblin)

Ouch! Hav förtröstan småväxta människor, glasögontönten får dyrt betala för sitt nedlåtande beteende.

Om högern får regera lär vi få se fler människor ligga som grönsaker på äldreboenden.

Lilla äckel-Joshua har fått elvisläppsyndromet.

Hans storasyrra har fått ett anfall av David Bowie-ism.

Om man är ett barn som säger "Peddo!" tre gånger framför spegeln händer detta!

Ja just det ja, vad var det du sa om att "trying to turn me into a homo"?

WOW!!! *Head exploding* *Världsbild rubbas* *Jackpot på IQ-test*

Men så kläm åt då!

Kvinnors våld mot män.

Nuff said, karlslok.

Men så håll käften då.

Någon drömmer tydligen våta drömmar.

Deborah Reed ger subtiliteten ett nytt (förvridet) ansikte.

Festdeltagarna visar upp den sämsta taktkänslan som någonsin skådats. T o m värre än en omusikalisk svensk konsertpublik som har för vana att klappa i baktakt.

"Vad ska vi göra med den där falliska grönsaken?"

Man får ändå ge Fragasso cred för alla HBTQ-undertoner i denna våffla.😀

Trohhhh...nej vänta - goblin!

Subtila uttryck.

Lågmält.

Fördelen med att förvandlas till spenat är hur fast byst man får.

Trailer

Mannequin challenge och tyskt urinparty.

Total fasa!

BONUS: Ett äkta f d troll från SVT:s "Lögnfabriken". 😊

*Här har ni exempel på vad fröken Gemser medverkat i: Emanuelle in Prison (1983) och Violence in a Woman's Prison (1982).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar