What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 20 oktober 2012

EMANUELLE IN PRISON (1983) Italien/Frankrike, 85 minuter. Regi: Bruno Mattei.

Vi passar på att skicka ett "Vila i frid" till Sylvia Kristel, stjärnan från de mer accepterade "Emmanuelle"-filmerna. Vi på Udda Film vill väl hellre minnas henne för hennes medverkan i WIP-filmer som exempelvis "Red Heat". Och nu över till en coolare variant av "Emanuelle"-film!*
 
 
Sleazefest in prison

Pretentiös teaterföreställning i kvinnofängelset..
 
Emanuelle, som vanligt spelad av exploitation-drottningen Laura Gemser, blir slängd i fängelse på falska grunder när hon är för nära att avslöja en korrupt ämbetsman. Kvinnofängelset styrs av sadister vars högsta nöje är att tortera och förudmjuka de intagna. Saker degenererar ytterligare när fyra dödsdömda förrymda fångar rymmer från en fångtransport och tar över fängelset. Plötsligt är inte bara de intagna offer för sadistiska lekar utan även fängelsedirektlren och hennes brutala vakter.

...urartar naturligtvis i catfight.
 
Udda Film fortsätter att plocka fram gamla säkra kort ur arkivet där de legat, i vissa fall, i decennier i väntan på att bli sedda och denna klassiker är ingen besvikelse. Det är svårt att misslyckas när man har komponenter som: Bruno Mattei, kvinnofängelse, Laura Gemser, Gabriele Tinti och Lorraine De Selle. Mattei har ju gjort odödliga klassiker som t ex: "Women's Camp 119", "Virus" och "Rats", bara för att nämna ett fåtal. Laura Gemser har ju gjort ungefär en miljard "Emanuelle"-filmer och då snackar vi de riktiga varianterna med en rejäl skopa sleaze istället för de mer kända vaselinlinsade filmerna med Sylvia Kristel. Gabriele Tinti känner vi igen från rökare som "Emanuelle in America" och "Emmanuelle and the Last Cannibals". Vidare medverkade Lorraine De Selle i tungviktare som "Cannibal Ferox" och "House on the Edge of the Park", så det är verkligen exploitation-kungligheter vi har att göra med och slänger man in dessa i den sleaze-himmel som ett kvinnofängelse är kan man ju bara inte misslyckas.

Två lysande stjärnor i exploitation-genren: Laura Gemser och Lorraine De Selle.
 
Med det sagt är det här kanske inte den bästa av WIP-filmer men den räcker ändå ganska långt. Elementen finns ju där med sadistiska vakter och lesbianism. Dessutom slänger ju Mattei in både brutalt våld och lite skön action. En person som stjäl showen en smula är Pierangelo Pozzato som spelar den tyske ariern Helmut "Blade" von Bauer, en av de fyra förrymda fångarna. Maken till överspel har sällan skådats i rutan! Ja, t o m Örjan Rambergs "skådespeleri" i "Sökarna" blir förpassat till glömska när Pozzato sätter igång. Tänk er en experimentell dansföreställning där dansarna jobbar mycket med sina ansiktsuttryck så börja ni komma i närheten av hans "agerande". Cred går även till Mattei som då faktiskt regisserade detta överspel. Filmen ramas in av ett mycket bra och tidstypiskt soundtrack där kompositören Luigi Ceccarelli pumpar fram klockrena spår av Goblin-liknande tidig 80-tals-fusion.

BETYG: 5/7 Vi tänke först sätta en stark fyra på denna då det trots allt finns ännu bättre WIP-filmer än denna, men vad fan... Bruno Mattei charmar ihjäl oss.

Maktkamp bland fångarna resulterar i brutal - armbrytning...

Det hettar till i tvagningsfaciliteterna.

Usch! Lesbianism straffas hårt med skendränkning.

Vad nu, en Abba-video? Är Bruno Mattei i själva verket en pseudonym för Lasse Hallström???

Filmens "Elake Polisen"-ögonblick.

Sadism!

Totalt lackande!!!

Hoppsan, great minds think alike. Även delar av Udda Film-redaktionen har begagnat sig av uppblåsbara herrar i sitt konstutövande.

Uh-oh, Pierangelo Pozzato börjar gå överstyr.

Fängelsedirektören tillämpar sträng klädkod på jobbet.

Inte method acting utan - bananas acting.

Pozzatos karaktär verkar mer intresserad av den uppblåsbara killen än de sextörstande tjejerna. Notera hur välutrustad "Bobby" är till skillnad från den "Adam" som någon här på redaktionen använde till konstutövande. "Adam" hade nämligen ett hål i grenen som då var tvunget att fyllas med en rejäl småländsk grynkorv.

Lite videovåld.

Mattei har uppenbarligen tittat på "The Deer Hunter".
 
Scener någon har klippt ihop.
 
Trailer

*Notera den sublima skillnaden med antal "M" i huvudkaraktärens namn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar