What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 14 juni 2019

MY DEAD DAD'S PORNO TAPES (2018) Kanada, 14 minuter. Regi: Charlie Tyrell.



Clickbait-titel deluxe

Uppenbarligen har Greg antagit pepsiutmaningen.

Charlie var aldrig riktigt nära sin far och hoppades att i vuxen ålder kunna överbrygga detta. En tumör hann före och tog faderns liv. Charlie sorterar nu faderns gamla prylar och försöker med denna dokumentär komma snäppet närmare fadern ändå.

Filmens regissör.

Ja, vårt påpekande i ingressen skvallrar ju om att Charlie inte upptäcker att fadern är ett megapervo. Titeln har nämligen föga relevans och de nämnda VHS-banden är bara en slags ingång i faderns förflutna. Denna detalj har helt klart använts för att väcka uppmärksamhet kring denna kortdokumentär. Nej, istället för en regnrocksrunkare finner Charlie en man märkt av sitt förflutna och en delvis förklaring till faderns oförmåga att ha en nära relation till sina barn. En sorglig historia med våld och vanvård som gått i arv inom familjen.

Hängiven.

Formatet är befriande lättsmält och bristen på material har lösts på finurliga sätt som animationer och cartooniga undertexter till stillbilder. Man känner av inspirationen från Simpsons-skaparen Matt Groenig som tackas i eftertexten. Detta utan att man förlorar allvaret i berättelsen som i våra ögon är rätt rörande.

BETYG: 4(+)/7 Skön liten dokumentär om en något oskön familjehistoria.

Lite VHS-nostalgi.

Regissörens syrra uttalar sig.

Pappa är en gubbe i en låda nu.

En bild som tydligt visar porrtejpernas signifikans i faderns kvarlåtenskap.

Fint porträtt, om än snyggare än originalet.

Farmor var visst en riktig djävul. Whaaaaat?! En kvinna som behandlar sitt barn illa??? Och här trodde vi alla att det bara var vita medelålders cismän som betedde sig illa. Måste vara nåt fel...

Oops.

Teaser

Trailer

Regissören presenterar filmen.

Hela rullen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar