What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 29 juni 2019

RED DAWN (2012) USA, 93 minuter. Regi: Dan Bradley.



Sossarna kommer!!!*

Ryssen kommer! Eller nåt...

Livet i en typisk amerikansk småstad förändras drastiskt när det plötsligt en morgon regnar nordkoreanska soldater från skyn. Amerika är under attack och ett gäng tonåringar med två bröder i spetsen flyr ut i vildmarken för att ta upp kampen som rebeller.

Suicide by förolämpning.

Ja Hollywood visar återigen upp sin bristande fantasi och dammar av ännu en gammal klassisk action-film. Vi avhåller oss dock från att knalla rakt in i den gamla valsen om hur mycket bättre originalet är och det poänglösa i att göra en remake. Faktum är ju att den gamla rullen från 1984 är rätt fånig den med. Vi skiter alltså i fåntrattfaktorn att kommunistiska fallskärmsjägare plötsligt börjar dimpa ner i amerikanska småstäder.

Terrorism!

Även i denna remake har man samlat ett gäng pretty faces som ska försvara landets cowboy-ära. Ja man ska inte glömma vilka trosfuktare det var i originalet. Den dansante Patrick Swayze och adonisblodet Charlie Sheen t ex, så den traditionen ville man tydligen bibehålla för att locka dumma tonåringar till biograferna. I den här senare versionen har man dock försökt skapa lite drama genom att introducera en liten konflikt mellan bröderna som är huvudkaraktärer. Lovvärt men lite halvhjärtat då de flesta andra karaktärer är platta som psalmblad.

De vill ju bara väl och så kommer dessa respektlösa klottrare.😪

Action är det gott om och självklart är våra snoriga hjältar snabbt bättre krigsmaskiner än invaderande fallskärmsjägare och ryska spetsnaz-elitsoldater. Även om hamburgarnationalismen flödar blir det inga riktiga skrattsalvor som i första rullen när Harry Dean Stanton vrålar "Avenge me!!!" eller när kameran panorerar från en bumper sticker med Charlton Hestons berömda NRA-citat** till en hur en pistol slits ur näven på ett amerikanskt lik.

Se så fint de har pyntat.

Vår lite nedlåtande ton till trots måste vi ändå säga att det här är helt okej dum-action och det skulle kunna ha varit så mycket sämre. Det är ju trots allt en hollywood-remake vi snackar om. Sedan att originalet inte heller var en kvantfysikuppsats hjälper säkert till också.

BETYG: 3/7 Inte direkt en rulle som får dig att tänka men helt okej tidsfördriv.

LOL.

Jeffrey Dean Morgan är faktiskt lite lik sin föregångare Powers Boothe.

Trailer

Så här kommer det se ut när Kim Jong-un prioriterar att invadera ditt idylliska villaområde.☝

*Ja, om man är SD-anhängare är detta samma sak.
**"I'll give you my gun when you pry it from my cold dead hands."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar