What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 5 juni 2019

OSVOBOZHDENIE: OGNENNAYA DUGA (1970) Sovjetunionen/Polen/Jugoslavien/Östtyskland/Italien, 88 minuter. Regi: Yuriy Ozerov.



Den ryska björnen blir väckt

You know it, you love it!

Kriget på östfronten har gått i stå för tyskarna och efter debaclet i Stalingrad ser läget plötsligt ganska illa ut. Man behöver göra något radikalt för att återta initiativet. Tyskarna satsar allt på ett kort och bestämmer sig för att slå till med allt de har mot en utbuktning i fronten vid Kursk. Men är de verkligen redo att möta den ryska björnen?

Den där typen ser bekant ut.

Efter att ha sett typisk amerikansk krigsporr (Lone Survivor (2013)) tänkte vi att vi skulle ge oss tillbaka till de gamla goda dagarna av det kalla kriget och kolla in östblockets tolkning av krigspropaganda. Precis som sina kapitalistiska kollegor har man då oändliga resurser till sitt förfogande. Resultatet blir stora episka scener med mängder av tanks och flygplan som väller fram över stäpperna.

Redan de gamla sovjeterna visste att Hitler alltid vrålar trefaldigt.

Det är också en stor del av problemet med denna film. I Marky Mark-filmen nämnd ovan koncentrerade man berättelsen till en lite grupp soldater och då främst ur Marky Marks* perspektiv. Här gör man en slags makrodramatisering av det berömda pansarslaget och tonvis med generaler och statsmän passerar revy utan att man får en enda karaktär att bry sig om. Resultatet blir ju inte direkt superintressant.

Schyst porträttlikhet faktiskt på gamle Jocke.

Musiken tenderar att bli lite smått distraherande ibland men de lite märkliga konstnärliga utsvävningarna, som exempelvis skiftningen av färger, är uppiggande. Bataljscenerna är så där mysigt 70-talsepiska och de historiska referenserna är skönt kommunistskruvade. Vi är dock lite smått besvikna på att kommunistperspektivet inte är så flagrant framställt som i valfri vietnamesisk krigsdokumentär. Detta är ju trots allt rena rama warszwapaktenproduktionen...

BETYG: 3(-)/7 Endast nostalgisk krigsporr då filmen har noll dramatiskt värde.

Även Zhukov är sig hyfsat lik.

Men vänta, sitter Onkel Fester med i ryska staben?

Eller är det rent av Håkan Södergren?

Krig är rött.

Eller episkt i färg.

Usel disciplin i Sachsenhausen tydligen. Alla fångar har mössan på fortfarande.

D v s Stalins lille pöjk.

Tigern tar täten! Lika bra då det fanns en del suspekta tanks i bakgrunden.

Krig får dig att må dåhhh-ligt.

"Kurva niemski!"

Även om folk fick köa för bröd i det gamla Sovjet fanns det enorma statist- och maskinresurser. Så länge det finns resurser till film är vi alla nöjda! Am I right people?

Ryssarnas hemliga vapen: Flygande T34:or.

En mäktig tysk hoppspark. Jämfota till på köpet!

War is the new orange.

Hela filmen. Komplett med den utvecklingsstörda ryska voiceovern när andra språk talas. Textat dock.

*Ja ja, vi älskar att påminna om Mark Wahlbergs tidigare karriär...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar