What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 15 augusti 2020

SEYTAN (1974) Turkiet, 100 minuter. Regi: Metin Erksan.



Turksatan

Vänta nu...är det turkiska "El Topo" vi kollar på?

Lilla Gül (Canan Perver) bor med sin mor (Meral Taygun) i ett flådigt hus i Istanbul. Märkliga ljud hörs från vinden och Gül tycks veta konstiga saker och pratar med en fantasifigur som heter Kapten Lersen. Saker går från lustiga till obehagliga när Güls beteende blir alltmer oroväckande. Sjukvården kan inte hjälpa Gül och till slut tvingas modern söka okonventionell hjälp.

Va fan är det där!?

Denna turksploitation-klassiker har legat en evighet i Udda Films dammiga valv och av okänd anledning aldrig tittats på. Ibland är det dock inte så dumt att ha gamla pärlor på lut bland all dynga vi konsumerar här. Ja, den här våfflan lever upp till hajpen.

Inte Pazuzu i alla fall.

Som de flesta redan vet är detta en total turkifiering av William Friedkins "The Exorcist". Denna film måste ha OS-guld i flagrant stöld då det är en total remake med en fjärt av originalets budget. T o m Mike Oldfields "Tubular Bells" har slängts in. Oklart dock vad det är för versionen av låten. Det är i alla fall inte en muzak-variant utan den faktiska låten.

Lilla Gül är en mönsterdotter. Mamsen är tillika en mönstermorsa, men skojigt nog en total bitch mot resten av omvärlden.

De katolska elementen i originalet har fasats ur för att bättre tillgodose den turkiska publiken och fader Karras har ersatts av Tugrul Bilge (Cihan Ünal), en slags vetenskapsförfattare som skrivit om exorcismer. Turkarna är en smula pryda så Bilges morsa "suger INTE kukar i Helvetet". Den turkiska prydheten artar sig så att man inte uttalar sådana vulgariteter. Istället visar man saker. Så Regans våldsamma krucifixonani har ersatts med ett ännu våldsammare huggande i "hugget" med en brevöppnare som råkar ha ett djävulshuvud. Menstruationsfobiker varnas!

Turkarna slår ett slag för att bryta könsstereotyperna. 😀

Det är nästan lite italiensk känsla över filmen, och då tänker vi särskilt på scenerna i den flådiga lägenheten, då det är riktigt giallo-färgglatt och fint. Många turksploitation-rullar brukar ha riktigt urvattnade färger vilka nästan blivit en del av estetiken. Fler och fler turkvåfflor dyker dock upp i restaurerade versioner så det blir väl ändring på det. Turligt nog har ingen ändring skett på undertextningsfronten och den är som vanligt löjeväckande dålig och skojig. Tyvärr måste vi säga att undertextaren till den här rullen lägger in lite egna kommentarer här och där, vilket det borde vara skottpengar på. Hens "medvetenhet" i kommentarerna är bara irriterande och maskerar på intet sätt den usla översättningen i övrigt.

Mor behöver VERKLIGEN tvätta håret.

Det är mycket som är kul i den här filmen, särskilt då om man är bekant med originalet. Det är väldigt uppfriskande att se lökiga lågbudgettolkningar av olika scener och effekter. Originalets ondskefulla andeväsen Captain Howdy blir t ex Kepten Lersen, vilket låter som en Pippi Långstrump-karaktär. Den ursprungliga Pazuzu-statyn har ersatts av någon slags papier maché-godzillakropp med ostigt djävulshuvud. Underbart! Efter en lång rad av genuina LOL-ögonblick blir filmens upplösning med själva exorcismen något av ett antiklimax. Visst, det är lite småkul att man ser linorna när Gül leviterar eller att turkarna inte hade råd att visa rökiga utandningar när det blir kallt i rummet utan illustrerar detta med att Bilge kör en klassisk åkarbrasa, men man vill ju ha något av en turkexplosion i slutet när uppbyggnaden av ofrivillig humor varit så fin innan.

BETYG: 5(+)/7 Riktigt skojig turkifiering av klassiska "Exorcisten". Tappar tyvärr fart i slutet.

Va? Har Gül redan börjat spy?

Guvernantbruttan är verkligen duktig. När hon plinkar på pianot kommer det bl a toner av harparpeggion.

Skit i det nedskalade turk-ouijabrädet - kolla in bordsduken!!! Som en psykedelisk giallo-dröm. 💗

Det kan man verkligen fråga sig.

*Boing* "Dagens boktips".

Flickan ger verkligen ett glatt fejs till uttrycket "ignorance is bliss".

Stackars Gül verkar lida av uttorkning med den färgen på urinen.

Ironin i denna textrad är gudomlig! 😆

Gore-operation!

Undertextaren kommenterar... 🙈

Äru dum i huve' eller? Ska man verkligen behöva förklara "psychopatalojical"???

Denna stillbild kan inte alls förklara hur kul det här verkligen ser ut i rörlig variant.

Coola turksnutar smyger in ett litet "i" på snutbilen.

Apropå coola turksnutar, skön kommissarie som ledigt glider omkring i den flådiga lyan och blossar på sin tagg på ett eurotrashigt vis.

Där rök den mödomshinnan. Hail Seytan! Detta skulle f ö kunna vara ett skivomslag.

Skitglad.

Underbar huvudsnurrtolkning.

Ser ut som Gül ätit indisk ghee. Inte undra på att hon spydde rakt ut!

Just denna bild har betydligt coolare estetik än originalet.

LOL.

Du vet att din dotter är besatt av Djävulen när hon plötsligt har fått Rudy Sarzos* pudelfrilla.

Finns inget som skyddar mot ondskan så bra som en hederlig lerinpackning.

Vad är det för lina man ser framför exorcistens hand?

"Hail papier maché-Seytan!"

Vi vill bara uppmärksamma er på VIDDEN av Güls utsvängda brallor.

Gül är: Kåt, hysterisk...ja nästan besatt skulle man kunna säga.

Gül lackar när farbröderna vill leka bondage.

Horseplay i sängkammaren.

Apropå Rudt Sarzo, här headbangar Gül som om hon lyssnade på Quiet Riots "Metal Health".

Hela våfflan. Tyvärr otextad och inte ens med Youtubes kalkonmässiga autotextning.

*Rudy Sarzo. Legendarisk hårdrockbasist som spelat med, typ alla.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar