What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 18 augusti 2020

MELON RAINBOW (2015) Danmark, 28 minuter. Regi: Laurits Flensted-Jensen.



Attention - whore?

Kvällskneget.

På dagarna jobbar Melissa (Victoria Carmen Sonne) som hemtjänstbiträde på ett boende för blinda men på kvällarna ikläder hon sig rollen Melon Rainbow, det pornografiska svaret på kåta mäns önskningar.

Dagsknäcket. Härligt mysig Roy Anderssonsk komposition.

Vår resumé ovan gör knappast denna kortfilm rättvisa då den handlar om så mycket mer. Ironin är att Melissa är en tjej som så innerligt vill bli sedd och får nöja sig med att jobba bland blinda eller för folk som bara ser henne som ett runkobjekt. Samtidigt finner hon en viss trygghet hos en av de boende, Albert (Albert Mogensen), som p g a sin blindhet inte är kapabel att döma henne efter utseendet. Han är rena motsatsen till Melissas flickvän som hånar Melissa för hennes okurviga figur. Melissa ser en chans att verkligen bli "sedd" för den hon är av Albert, men vågar hon verkligen?

Albert i all sin minimalism. Notera dock robot på hyllan! 💗

De här kortfilmen är en studentrulle gjord på Den Danske Filmskole och och kvalitén är verkligen hög. Man brukar oftast använda studentfilmer, med all rätta, som avfärdande exempel på dynga. Men här blir vi verkligen imponerade över hur man vågar dröja sig kvar i långa bilder och hur man utnyttjar tekniken till sin fördel. Ett bra exempel på det senare är hur ljudbilden förstärks när Melissa testar att vara blind. Påminner väldigt mycket om Cattet & Forzanis mästerliga ljudbild i Amer (2009)

Melissa dansar loss till Robyns "Show me Love". Vad har de egentligen för jävla generös filmbudget på Den Dankse Filmskole?

Teknik i all ära. Det viktiga är ändå att det är en engagerande berättelse och att den är välspelad. Check. Flensted-Jensen har gjort ett bra jobb med att låta skådespelarna skina i samklang med ljud och bild. Den vågade scenen känns fullt adekvat i sitt sammanhang och -SPOILER ALERT- ser betydligt verkligare ut än sexinspelningsscenerna i TV-serien "The Deuce" med de lustiga gummipenisarna. 😊

BETYG: 5(-)/7 Väldigt bra för att vara en studentfilm. Både tekniskt och berättarmässigt.

Lite humor i chatt- och annonsfälten.

Schyrre flickvän.

Här dröjs det kvar...

...i långa bilder till tonerna av Alberts melankoliska pianostycke.

Inte direkt 4K på den gamla olympusen.

Så här ser man ut när man är blind.

Shake dat ass, mormor!

Trailer


Hela rullen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar