What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 29 juli 2010

DANGER! 50,OOO ZOMBIES! (2004) Storbritannien, 27 minuter. Regi: Jon Riley.Zombiehumor är inte så kul.

Vår programledare.

Innan succén med "Shaun of the Dead" och "Hot Fuzz" pysslade herrarna Simon Pegg och Nick Frost bl a med sådant här. Ja, de tycks ha en lång kärlekshistoria med zombiefilmer som senare har betalat sig i form av kassasuccé och för den förstnämnde dessutom varje zombieentusiasts våtaste dröm: medverkan i en zombiefilm gjord av självaste George A. Romero. Det är väl denna genomlysande kärlek som hindrar mig från att sabla ner den här lilla filmen. Jag har ju aldrig gillat det här med zombiehumor. De är tillräckligt roliga i sig! "Shaun of the Dead" är däremot ett lyckat undantag.

Fräscho.

Filmen har formen av ett TV-reportage där Nick Frost är den dumme programledaren som intervjuar Dr. Russel Fell, zombiejägare (Simon Pegg) och får en grundkurs i hur man överlever en zombieepidemi samt försvarar sig mot de odöda. Pedagogiskt gås all nödvändigheter igenom och illustreras även med tidstypiska animationer.


Sånt här tycker jag är kul...

Det lilla som är roligt i filmen är små detaljer som har att göra med karaktärernas interaktion och opassande beteende. Huvudtemat kanske är roligt för den korkade mainstream-publiken som kan finna det roligt när man skämtar så dråpligt om levande döda. Helst ska man ju sparka in öppna dörrar om man ska roa den genomsnittlige biobesökaren. Det här zombieöverlevnadstemat är ju också ganska uttjatat men där får jag väl skylla mig själv lite då jag väntat så länge med att se den här rullen. Eloge till pojkarna dock för deras trofasthet vad gäller klassiska zombieparadigmer. De radar nämligen upp de flesta särdragen för en klassisk zombie, något som suddats ut en del med den störtflod av nyare filmer i genren där de odöda spyr svart slem och springer benen av sig. Ja, jag är finsmakare vad beträffar zombiefilm!

BETYG: 3/7 Inte jättekul komedi, men några skratt och zombiekärlek räddar kalaset.

Här kommer de, de små liven.

Fin och pedagogisk animation.

Dr. Fell demonstrerar olika tillhyggen att oskadliggöra zombier med.

Nick avlivar en zombie ivrigt påhejad av Dr. Fell.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar