What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 5 juli 2010

GRAVEYARD OF THE DEAD (2008) Spanien, 71 minuter. Regi: Vick Campbell.Amatörer hyllar stackars Amando de Ossorio.

Här har vi tempelriddarna, när de fortfarande var i livet, i färd med att föra bort en jungfru.

Tydligen älskar ett gäng spanjorer regissören Amando de Ossorio och då i synnerhet hans "Blind Dead"-filmer som är kända för de levande döda tempelriddarna. Dessa glada spanska amatörer bestämmer sig för att göra en film i de Ossorios anda och resultatet blir:

Om inte lakanen i förra bilden var nog kan ni även här njuta av rekvisitörernas fantastiska jobb!

Ett gäng tempelriddare på det glada 1300-talet kidnappar oskulder, piskar och dödar dem för att sedan dricka deras blod. Syftet med detta är att få evigt liv. Dessutom verkar de tycka det är ganska roligt. Några lokala bönder får nog av tempelriddarnas illdåd och beger sig till deras gamla kloster och dräper dem. Tempelriddare numero uno svär dock att de ska återvända för att utkräva sin hämnd. Mycket riktigt, 663 år senare (av okänd anledning) vaknar de till liv för att mörda ett gäng festande spanjorer. De verkar främst vara ute efter en brud som heter Miranda och som om det inte vore jobbigt nog för tösen att ha ett gäng ruttna tempelriddare efter sig har hon även en incestuös far hemma som gillar att våldta henne. Varför tempelriddarna är ute efter henne är tydligen inte viktigt då handligen inte förtäljer detta. Hej och hå, hur ska det gå?

Häng aldrig en tempelriddare kids! Risken är stor att de kommer tillbaka i form av en kalkonfilm.

Ja oj vilken amatörmässig smörja det här är. "Filmmakarna" lyckas göra vartenda fel man kan göra i en filmproduktion. Allt från horribel klippning till skönt vindmuller i mikrofonen. Skådespeleriet är givetvis uselt och manuset har fler luckor än en julkalender. Aktörerna har även vackra "tidstypiska" kläder: nya sönderslitna lakan på 1300-talet samt matrix-rock och 1990/2000-talsplagg år 1974. Det är faktiskt riktigt roligt att de valt att nutiden ska utspela sig 1974. Varför i helvete då??? Uppenbarligen kunde man inte skaffa fram adekvat rekvisita och "handlingen" kräver inte på något sätt att tramset måste utspela sig just då. Ha ha ha, vilka jävla stolpskott! Återvinning är tydligen ett starkt tema i filmen då man recyclat en gäng scener om och om igen... Man skulle kunna tro att det här är en studentfilm gjord av ett gäng glada ungdomar men icke då. En hel del mogna män är med i produktionen så det måste röra sig någon gammal filmardröm som uppfylls.

Va!? Menar du att det INTE är filmat på 70-talet??? Jag som trodde...

Förutom att man kan skratta gott åt vissa tundertabbar och göra märklighetsminer* åt andra finns det små embryon av positivitet i filmen. För några sekunder här och där har man hittat schysta kameravinklar och coolt ljus. Man kan ju dessutom bara le överseende när man ser filmen drypa av kärlek till gamla skräckfilmer. Positivt också att dessa amatörer lyckats övertyga några brudar att vissa tuttarna i denna kalkon. Alltid säljer det några extra DVD:er! Apropå DVD:n, här fortsätter kalkoneriet. Kul att filmen är i 1.85:1 men inklämd i ett 4:3-format vilket resulterar i ett miniformat med svarta kanter runt hela bilden. Naturligtvis är undertexten osynkad och delvis felskriven. En annan skön detalj var att man ville ha en cool film-look så man lade helt enkelt på ett finkornigt färgbrus vilket bara får filmen att se ut som en dålig tv-sändning.

Pappa går in i rollen som Daddy...

Här är det läge för en SPOILER ALERT: Vad i helvete var det för ett jävla slut??? Miranda lyckas i sista stund fly och när tempelriddarna stapplar ut ur klostret på jakt efter henne börjar det att regna och de dör!!! HA HA HA HA HA!

BETYG: 2/7 Make no mistake - det här är riktigt stinkande ultradynga gjord av en samling amatörer som förmodligen aldrig borde komma i närheten av en kamera, men skojigt blir det emellanåt.

Skönt för den här gamla tempelriddaren att han bara begravdes under en hög med vissna växter. Jag menar, det är ju så mycket lättare att återuppstå då.

Jaså det är 1974? Hmm, låt se... Los Angeles Raiders existerade 1982-1994. Ja, ja...

Knubbig men ack så sexig liten man dansar loss.

Alla på 1974-festen är som förhäxade av den lille knubbisens moves.

Här kommer våra vänner - om och om igen. Vi ser nämligen denna scen ett antal gånger i filmen.

"AAAARRRGGGHHH!!! Picksalamin har blivit för jävla dyr!"

Här masserar tempelriddarna en brud till döds.

En tempelriddare i sin naturliga miljö.

Vi tackar våra vänner för den här gången. "What a feeling - I'm haaaaaappy again..."

*Minen du gör när du frågar antingen: "Är du dum i huvudet eller?" eller "Vad fan gör du?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar