What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 25 juli 2010

WINTER SOLDIER (1972) USA, 96 minuter. Regi: Winterfilm Collective i samarbete med Vietnam Veterans Against the War.Vittnesmål till ingen nytta?

En ung John Kerry tar emot vittnesmål från veteranerna.

Den här filmen består endast av vietnamveteraners vittnesmål rörande krigsförbrytelser de bevittnade eller deltog i under sin tjänstgöring i Vietnam. Organisationen "Vietnam Veterans Against the War" organiserade 1971 i Detroit ett möte där veteraner kunde lämna sina vittnesmål och det är dessa vi får bevittna. Dels från några av de 30-tal veteraner som valde att sätta sig vid podiet och dela med sig av sina horribla erfarenheter och dels från ett antal intervjuer med veteraner på plats under mötet. Vi får även ta del av diskussioner om rasism deltagarna emellan samt korta klipp och foton från Vietnam. Det förekommer ingen berättarröst eller kommentar på något vis, vilket är logiskt då det är helt överflödigt.

Säkert en populär organisation i de konservativa stugorna...

En del kanske har hört talas om massakern i My Lai, som ett kompani ur den numera ökända "Americal"-divisionen utförde, och tänker att det var ett amerikanskt illdåd utöver det vanliga. När man lyssnar på vittnesmålen här, med representanter från dels "Americal"-divisionen men även många andra, inser man snabbt att My Lai-tragedin bara var det klassiska fallet där sanningen råkade komma fram och att grymheterna var sanktionerade från högsta ort och tjänade sitt syfte för att desensibilisera soldaterna. Det läskiga är att en del av soldaterna faktiskt var övertygade om att de gjorde det rätta trots att de begick otänkbara illdåd. Hat, förakt, leda och paranoid självbevarelsedrift kryddat med en saftig dos indoktrinering, som får Kubricks porträtt av marinkårens träning på Parris Island i "Full Metal Jacket" att framstå som en sandlådelek, förvandlade tusentals unga män till galningar som roade sig med att stena små barn till döds. Inte konstigt att skyltarna på vietnamesiska krigsmuséer har en sådan anti-amerikansk ton. När jag var där själv tyckte jag att retoriken var så överdrivet anti-amerikansk att man tenderade ta allt för lätt på illdåden som illustrerades. Det blev helt enkelt komiskt på ett svart och dråpligt sätt. Naturligtvis styrs denna retorik från högsta politiska nivå så vad göra? Därför känns det att man bättre kan ta in sådana här uppriktiga vittnesmål och framför allt om man pratar med vietnameserna själva.

En emotionellt ganska avstängd veteran som liknar Liam Gallagher, fast sötare.

Så här långt senare vet vi ju förstås mycket mer om hur illa det var i Vietnam än när filmen gjordes men man slås ändå av den omänskliga grymhet dessa unga grabbar tveklöst kunde ta del av. Vad värre är, vi har ju knappast lärt oss något sedan dess. Unga obildade människor skickas fortfarande ut i strid och begår fortfarande avskyvärdheter som sanktioneras från högsta ort. Och som vanligt matas de med skitsnack om frihet och rättvisa när det endast handlar om makt och pengar. Vad som är ÄNNU mer surrealistiskt är att det numera finns svenska soldater i stridszoner de inte har något att göra i. Ska vi i framtiden behöva ta del av skakande nyheter där också svenskar begår illdåd mot oskyldiga, förutom rapporter om döda? Varför skulle vi svenskar vara immuna mot bitterhet, hämndbegär och sadism? Hur mycket frustration och våld kan en människa leva med innan det slår över? Precis som i USA matas vi med mysiga TV4-reportage om vilken fin insats vi gör t ex i Afghanistan, när i själva verket landet håller på att implodera. Samtidigt rullar tuffa reklamfilmer som uppmanar dig att anta krigsmaktens utmaning och ansluta dig. Men nej då det är ingen fara att det slår över för vår del säger ni, vi svenskar står över sådant där för vi är vettiga och balanserade människor. Yep, samma rasism som fick de amerikanska übermenschen att slakta gooks i Vietnam.

BETYG: 4/7 Nyttigt och uppriktigt dokument över maktens förmåga att pervertera människan. Varken skojigt eller flashigt, bara rättfram.

En vietnamesisk man blir "förhörd" till döds.

Vietnamesisk fånge tvingas sitta vid en hög lik, i gassande sol, hela dagen.

Den här veteranen kände hopp och glädje för första gången på en evighet när han låg på fältsjukhus och hörde talas om Woodstock-festivalen hemma i Staterna.

Amerikansk soldat poserar glatt med söndertrasat lik. Det har inte varit och lär inte vara sista gången man får se en sån här bild.

Intensiv diskussion om rasism bland deltagande veteraner.

Amerikanska soldater bränner rutinmässigt ner en by.

Den här bilden kan tolkas på olika sätt, men att flagga uppochner är en nödsignal, vilket är rätt passande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar