What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 9 november 2014

FIGHT FOR YOUR RIGHT REVISITED (2011) USA, 27 minuter. Regi: Adam Yauch.Beastie Boys blickar tillbaka

"Beastie Boys"...

Vi kastas in i handlingen där video till "Fight for Your Right" slutar och följer Beastie Boys (Elijah Wood, Danny McBride & Seth Rogen) när de löper amok på Brooklyns gator. Det vandrande partajet stoppas abrupt av ett Beastie Boys från framtiden (Will Ferell, John C. Reilly & Jack Black) som utmanar ynglingarna på en dance off.

Prisade skådisar.

Eftersom vi är gamla fjärtar på Udda Film-redaktionen hade denna musikfilm totalt gått oss förbi så detta kom som en glad överraskning så här tre år senare och med Adam Yauchs död i minnet. Vi kan nog skatta oss lyckliga för att vi totalmissade hajpen kring rullen då vi inte hade en susning om vad vi satte oss ned för att se. Var det en musikvideo? Vad var grejen med att den ena kändisen efter den andra dök upp? Istället kunde vi bara rulla med vad som hände på skärmen och det var ju en härlig upplevelse.

Efter ett smash-n-grab kan partajet börja på riktigt.

Egentligen händer inget vettigt då det bara är en massa tokigt överdrivna fyllerigrejer som pågår och det är ju det som är så kul. Det gör ju inget heller att denna alkoodyssé ackompanjeras av ett svintungt soundtrack med feta beats och knorrande och brölande moog-slingor. Att dessutom Jack Black kan vara med i en film som är rolig är ju helt fantastiskt (även om han själv inte är så skojig).

Att festa innebär att skvätta mer med ölen än att dricka den. Kom ihåg det kids.

Givetvis är bildspråket vintage Beastie Boys med slow motion-kamera som synar boysen på deras promenad. Mycket fisheye också givetvis och klassiska pajiga effekter de gillar att sno från gamla B-filmer. Avslutningen är verkligen "gyllene" och infantil på rätt sätt. Kanon helt enkelt!

BETYG: 6/7 Självironi som faktiskt är rolig är inte det lättaste att greja men Beastie Boys har lyckats bra med denna rulle.

Kaos på restaurang full med kända ansikten.

Boysen trippar med metal-tjejer som ser bekanta ut.

Beastie Boys från framtiden. Will Ferell gör nuförtiden karriär av att klä ut sig till rockstjärna.*

En tung dansbatalj vidtar.

Plötsligt spårar den ur. Mer ölskvättande?

Jaså inte det...

Snuten dyker upp. Ser bekanta ut...

Trailer

Och hela mysfilmen!

*Nyligen Chad Smith från Red Hot Chili Peppers.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar