What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 28 december 2014

DAMNED IN VENICE (1978) Italien, 28 minuter. Regi: Ugo Liberatore.Blind i den flytande staden

Ett grådaskigt vintrigt Venedig.

Den blinde pojken Mark (Renato Cestiè) och hans syster Christine (Rena Niehaus) tvingas flytta till sin moster och morbror i Venedig när plötsligt hela släkten dör. Samtidigt plågas Mark av otäcka visioner av en man med käpp. Systern tror honom inte och sakta vävs de in i ett nät av ondska.

Ingen fara. DoP:en är inte full. Världen blir lite överexponerad under Marks visioner.

Det är trevligt med en avstickare till italienskt 70-tal när det blivit så mycket annat crap här på Udda Film den senaste månaden. Detta är ändå inte världens bästa film men det känns ändå gemytligt med de bekanta dubbade rösterna och de sköna italienska greppen.

Mark verkar ha ett Ted Gärdestad-komplex.

Filmen är väldigt präglad av inspelningsplatsen som då är nämnda Venedig. Det är inte det romantiska Venedig med gondoljärer i fåniga hattar utan ett gråkallt sådant med dyster stämning. Italienarna har det verkligen lyxigt med alla supersköna inspelningsplatser landet bjuder på. Man kan då tycka att det borde ha jobbats lite mer på manuset som är ganska pajigt. Folk dör till höger och vänster och ingen verkar höja på ögonbrynen över detta. Priset tas väl när -SPOILER ALERT- farmor råkar bli uppeldad i kyrkan. Att ingen märker att hon tar eld och dessutom inte ens försöker släcka kärringen är ju ganska udda. Sådana här detaljer är förstås lite småroliga.

Varför har prällen en massa huvuden i glasburkar???

Filmen är lite långsam och Mark är lite enerverande med sitt eviga tjat om synerna. Det är dock en del schysta våldsscener, varav en är väldigt kontroversiell (och därmed rolig!), playboymodellen Niehaus lättar förstås på kläderna och sexiga Lorraine De Selle dyker upp i en liten roll. Vi vacklar lite med betyget som blir:

BETYG: 4/7 Gränsfall till en trea men vi är fyllda med julmat och känner oss generösa så WTF.

That dude is hung.

Gud hatar fönstertittare.

Prällen med sina huvuden igen. Lite som en scen ur "Futurama".

Är Michael Meyers ute och simmar?

Rock'n'roll-myten lever och frodas.

Och så en sista nattvard också.

Whöt!? Är det inte Kilink som tar sig en svängom?

Hela filmen med finsk text därtill.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar