What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 28 januari 2015

SCUSA AMORE (2011) Italien, 5 minuter. Regi: Ichi.80's fail

Nej, nej, nej. Inte ett spår av 80-tal.

Ett ungt par flyr från vildsinta zombier och låser in sig själva i en övergiven byggnad. Väl därinne blir saker ännu värre...

Detta är din POV om du fått en yxa i pannan.

En italiensk snubbe som tagit sitt namn från en japansk våldsfilm har alltså gjort, vad han själv kallar, en hyllning till 80-talets zombiefilmer. Vi undrar då hur han tänkte med sin hyllning. Han hade kommit lindrigare undan våra blodiga pennor* om han bara strukit informationen om att det skulle vara en hyllning.

"Vi skapar en lucka i handlingen bara för att få till detta coola ljus."

Till att börja med har han brutit med viktiga zombiekonventioner. Rent allmänt gestaltar sig detta genom att person som fått yxa i huvudet vaknar till liv som zombie: Fail! Vidare tycks huvudpersonen -SPOILER ALERT- förvandlas till zombie efter att ha ramlat och slagit i huvudet (eller dör vid barnafödseln), utan att ha blivit biten först: Fail! Sedan vet ju alla zombiekännare att dessa äckliga neozombier som springer omkring och är rasande inte hade gjort sitt intåg än på 80-talet: FAIL!

Montan är svår denna månad.

Petigt? Jovars, det må hända men på Udda Film-redaktionen har vi vissa aspbergska drag som får oss att skruva obekvämt på oss när man fuckar med konventioner som VI tycker är viktiga. Sedan känns det rätt löjligt att det skulle vara en 80-talshyllning bara för att filmskaparen slängt på ett billigt rep- och skrapfilter i redigeringen. Det ironiska är att man brukar göra detta för att efterlikna äldre filmer från 60- och 70-talen. Vi gissar att denna Ichi inte är speciellt gammal och därför har noll koll på sin egen genre.

Penisavund?

Dessa irritationsmoment gör att det brutala slutet definitivt tappar sitt chockvärde. Man skulle ha tänkt till ett varv till med manuset då det finns ett korn av god tanke och samband bakom titeln, händelseförloppet och slutet. Bättre lycka nästa gång.

BETYG 3/7: Vi tänker inte totalsåga denna kortfilm betygsmässigt men vädjar till filmmakaren att lära sig sin historia och bearbeta manus bättre.

Hela filmen.

*Okej då. Vi använder väl egentligen tangentbord men ni hajar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar