What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 26 november 2016

THE VVITCH (2015) USA/Storbritannien/Kanada/Brasilien, 92 minuter. Regi: Robert Eggers.Gud tog sovmorgon

Ut i "Det Okända". Ring Terry Evans någon.

1600-talets Amerika. En nybyggarfamilj blir fördriven från den trygga byn p g a sin strikta tolkning av Bibeln. De bosätter sig ute i New Englands ödemark, precis vid kanten av en skog som döljer en smygande ondska. Den nya tillvaron förvandlas snabbt till en mardröm när den nyfödda sonen försvinner och skörden ruttnar. Den gudfruktiga familjen börjar snart falla sönder av de inre slitningarna.

Fredagsmys i skogen med onda nyckelharpor som soundtrack.

"VVhat could this be?" frågade vi oss nyfiket när denna häxfilm dök upp och påstods vara så bra. Vi är ju generellt ganska skeptiska när en större mängd människor tycker något är bra men då är det ju tur att vi även kan konsultera vår kvinnliga intuition som i detta fall sa "VVarför inte?"

Prisa Gud för skogen! Eller..?

Vi fångas snabbt av de långa tagningarna och Mark Korvens olycksbådande musik där han kan få våra klämkäcka svenska nyckelharpor att sprida en känsla av antågande fördärv. Även körarrangemangen för genast tankarna till György Ligetis obehagliga musik i "The Shining". Just den sakta stegrande känslan av att saker bara går mer och mer åt helvete, precis som i Kubricks nämnda film, är mycket väl genomförd av duktiga skådisar som spelar ett välskrivet och välregisserat manus. Det saktfärdiga tempot accentuerar på ett lysande sätt atmosfären i filmen.

Du ber åt fel håll, flicka lilla. Gud hör ingen bön.

Rullen påminner lite smått även om Antichrist (2009) även om fotot inte är fullt så vackert i denna film. En skojig parallell är dessa olycksbådande söta djur som dyker upp. I von Triers film var det en räv, här något annat. Vi nämnde Jarin Blaschkes foto som, även om det inte var på "Antichrist"-nivå, var stämningsfullt och adekvat färgkorrigerat i grå ton vilket adderade till den karga känslan.

Hello doggie!!!

För en gångs skull kändes även bruket av gammelengelska adekvat och naturligt, till skillnad från många skitnödiga Shakespeare-tolkningar.På det hela är detta en väldigt snygg skildring av hur en familj bryts ned av sina inre demoner snarare än de yttre.

BETYG: 5/7 Stämningsfullt och uppfriskande sparsmakat!

Don't fuck with the goat. No, literally...

Det finns inget dåligt väder...

Vad är det för mopsigt barn som ser ut att höra hemma i en Aphex Twins-video?

På'na bara!

Tihi.

Fredagsmys i stugan. Halleluja.

H-hello DOGGIE!!!!

"Men Rödluvan, varför har du så uppbullade bröst för?"

Han kastar ett getöga på dig.

Någon är salig idag.

Glad tant.

Verkar som naturisterna har party.👌*

Trailer

*Det finns en viss risk att denna sajt kommer belamras med emojis nu när dessa finns tillgängliga som infogningsalternativ...👀👉💃💀👈👻😈💨💩👏1 kommentar:

  1. Jag är verkligen nästan helt ensam om att inte gilla filmen vidare mycket. Kanske får ge den en ny chans, någon gång.

    SvaraRadera