What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 29 november 2016

THE WITCHES' SABBATH (1988) Italien/Frankrike, 91 minuter. Regi: Marco Bellocchio.Tidlös skönhet?

Vem vill inte bli väckt så här?

Davide (Daniel Ezralow) är en nyutexaminerad och talangfull psykiatriker som får i uppdrag att undersöka den gåtfulla Maddalena (Béatrice Dalle) som mördat en jägare. Hon påstår sig vara en häxa född på 1600-talet och ska därför utredas för eventuell rättspsykiatrisk vård. Davide blir snart förtrollad av henne, men är denna förtrollning verklig eller bara en kvinnas påverkan på en man?

Witch be chillin'.

Vi fortsätter på häxtemat här på Udda Film efter att ha kollat på The VVitch (2015). Detta är dock en helt annan slags film och tyvärr inte lika bra som den ovan nämnda. Den börjar lovande med Davide som en intressant karaktär vars okonventionella öppenhet i yrkesutövningen gör honom till en perfekt utmaning för Béatrice Dalles retfulla och lekfulla karaktär. Det blir spännande när hon väver in honom i sitt erotiska nät och gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut.

Belissima Italia.

Tyvärr är det också just det sistnämnda som sänker filmen. Halvvägs in inleds en jättelång scen som till fullo exploaterar Daniel Ezralows kunskaper som koreograf. Ja just det. Rullen förvandlas till någons slags konstnärlig "Flashdance". En modern dansorgie där Blåkulla möter Cullbergbaletten. Efter det har vi tappat intresset i Udda Film-soffan och det hjälper inte att en naken Dalle häxtestas i den lokala sjön. Vi är inte längre "förtrollade" av denna rulle.

BETYG: 3/7 Bra inledning där man balanserar på rätt sida av verklighet och fantasi som sedan tyvärr tippar över på fel sida.

Rätt störande med helt fel instrumentering i förhållande till ljudspåret. Satan bredvid trädet ser åtminstone rolig ut.

Är det Maddalena eller Hacke Hackspett Davide möter?

Finns det någon dålig backdrop-exteriör i Italien?

Ack du fåfänge man. Tror du verkligen att du kan fängsla den kvinnliga naturen?

Är kameramannen lite trött? Skärpan är inte helt hundra.

I reverse shot:et vaknar han däremot till liv - och inte undra på det.

Eller...vänta nu...

Béatrice Dalle i all ära men Corinne Touzet är verkligen en sammetskudde för ögonen.

Som ni ser på Daniel Ezralows kroppshållning är det dags för filmens stora "Fame"-ögonblick.

"Dansa din Djävul, nu, NU!"

De hjälper häxan ur plurret?

Men den där 1600-talstatueringen är ju Hin Håles märke.

I med kärringfan igen!

Är det månne ett klassiskt post-koitalt leende vi ser?

Italiensk majbrasa.

Trailer på tyska - för att allt är bättre på tyska.

PS. Ett tecken på att vi börjar bli gamla som gatan är att vi totalt glömde bort vår egen födelsedag 15/11. Udda Film har nu envetet plöjt film ingen bryr sig om i sju år. Skamset plockar vi fram en gammal smörgåstårta och dunkar varandra förläget i ryggen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar