What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 16 november 2017

FACCIA DI SPIA (1975) Italien, 100 minuter. Regi: Giuseppe Ferrara.Och det fortgår än idag...

Långt innan "Bananas" pekades här United Fruit Company ut som de arslen de är.

CIA:s tentakler slingrar över hela världen och överallt där man kan göra en vinst ser de till att styra händelseförloppet i kapitalistisk riktning.

Allen Dulles, CIA-chef tillika styrelseledamot i United Fruit Company.

Till att börja med, om än en dag försent, hajfajvar vi oss själva och blåser i partytutor för att i nästa sekund inse att ingen bryr sig om att vi fyller åtta år... Med sänkt blick gratulerar vi varandra stillsamt innan vi kastar oss över denna recension.

Yes, lite svårt att skriva en resumé över denna propagandadramatisering  när man inte har någon röd tråd att följa. Vad vi har är nämligen en väldigt fragmentarisk berättelse om CIA:s ondskefulla inflytande i framför allt tredje världen. Det är inte mondo eller dokumentär men man har slängt in en del dokumentära bilder. Vi kastas mellan Latinamerika och Europa och får dessutom små smakbitar av Sydostasien och Afrika.

"Lämna bara J&B:n på disken tack".

Eftersom vi inte har några karaktärer att följa blir det snabbt riktigt tråkigt och att CIA är imperialismens spjutspets nummer ett vet vi ju redan så engagemanget är lågt. Ställningstagandet i filmen når ibland riktigt pajiga nivåer som när Chiles president Allende presenteras som en supersnubbe som dör med k-pisten i hand när Pinochets trupper stormar presidentpalatset. För att cementera fascisternas uselhet får vi även se en av soldaterna gå fram och mosa Allendes ansikte med sin gevärskolv. Detta är ungefär samma "upplysningsnivå" man kan hitta på vietnamesiska krigsmuséer... Visst, vi sympatiserar med budskapet men pajiga överdrifter får det bara att dofta lök.

Claudio Camaso som Che Guevara.

Den 100 minuter långa tristessen bryts bara tillfälligt av de ökända tortyrscenerna som gjort denna film till något av den ohelig graal för samlare. Dessa går inte av för hackor och för tankarna till mondo-hitar som "Faces of Death" och liknande. Nu är det inte speciellt underhållande att se dessa då de bara slängts in som exploitation-element i en tråkig historia. Då är de vedervärdiga scenerna i "Man Behind the Sun"-filmerna mer i en kontext. Vi kan väl säga att myten om dessa scener är mer spännande än scenerna i sig - om man inte är extremt road av att se folk lida förstås. Då är det ju lite julafton. Nej, tacka vet vi sleazigare våld!

BETYG: 2/7 Skittråkig film med några grova tortyrscener. CIA frodas än idag så inte gjorde denna exploitation någon skillnad.

Nästan lika jobbigt som att bli pokad på Facebook.

Dokumentära bilder på den döde Che Guevara...

...blandas med mer exploativa bilder.

Träning inför OS i gymnastik.

Ett klassiskt rape face.

Ålar! Då vet ni vad klockan är slagen.

"Flame on!"

"#metoooooooooooo!!!"

Pinnen!

Salvador Allende var tydligen en riktigt kickass-president.

Med facit i handen...jovisst.

Trailer

Hela filmen på originalspråket. FascistTube blockade ju ett gammalt kollage vi gjorde till "Tortured Females" som självklart var harmlöst och kul men här är det tydligen lugnt att köra grova tortyrscener med sexuellt våld. Gotcha!

 UDDA FILM 8 ÅR!😻

Grattis till oss! 💓

ANSLUT ER TILL HYLLNINGS- OCH GRATULATIONSKÖREN GENOM ATT SÄTTA IN EN HALV MÅNADSLÖN ÅT OSS! KLICKA PÅ "DONATE"-KNAPPEN UPPE TILL HÖGER OCH LÅT DET REGNA. #tiggeri #crickets #tumbleweeds #WhyDoWeEvenTryInga kommentarer:

Skicka en kommentar