What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 5 september 2019

LANCASTER SKIES (2019) Storbritannien, 98 minuter. Regi: Callum Burn.



Upp som en Lancaster, ner som en pannkaka

Another one bites the dust.

En brittisk bombbesättning förlorar under en räd sin omtyckte befälhavare. I hans ställe dyker det före detta jaktpilotesset Douglas Miller (Jeffrey Mundell) upp. Hans stela och tillbakadragna stil bemöts med misstro och viss trots. Hans nye officerskollega Williams (David Dobson) försöker agera sluss mellan Miller och manskapet, men det går trögt. De behöver dock kunna samarbeta när det är dags för nästa räd mot Tyskland.

Det är gott att röka.

Brittisk lågbudgetkrigsfilm. Kan det vara något? Nej, inte i det här fallet i alla fall. Efter den inledande stridsscenen, som skvallrar om den låga budgeten men fortfarande är okej, kastas vi in i en segdragen historia som varken är intressant eller något vidare att fästa ögonen på. Det hela känns som en ambitiös studentfilm och man förväntar sig hela tiden att det ska dyka upp oegentligheter i den trista dekoren. De klarar dock detta men mest för att de trånga inomhusmiljöerna är så spartanska och minimalistiska. Det verkar som allt krut gått åt till exteriörbilderna på bombplanen.

Alltid detta tjafs mellan olika stridsgrenar.

Manuset där Miller sörjer sin yngre bror som avlidit i en bilolycka är också väldigt tråkigt och händelser och relationer tar inte vägen någonstans och vi får ett gigantiskt antiklimax som slut. Skådespeleriet är väl hyfsat för vad ska man göra med detta manus? Nej, med en budget på en mille kan man faktiskt göra väldigt mycket mer.

BETYG: 2/7 Vår anglofobi får ny näring när ytterligare tråkig gråtristess serveras från de brittiska öarna.

De ger sin nye befälhavare ett hjärtligt mottagande.

Production value.

Vi slänger in en klassisk Spitfire också.

En scen som vittnar om dåligt manus och dito regi.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar