What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 19 december 2020

WEREWOLVES ON WHEELS (1971) USA, 80 minuter. Regi: Michel Levesque.



Ulvar i denimkläder

Devils Advocates är så hårda att de inte ens har scarves som skyddar mot att ofrivilligt käka insekter.

MC-gänget Devils Advocates lever för att festa och ha kul. En av medlemmarna, Tarot (Gene Shane), är dock en udda fågel som besitter vissa mediala förmågor. Presidentens tjej Helen (Donna Anders) ber honom kolla hennes framtid och hur hon ska dö. Motvilligt läser han sina tarotkort och ser att Djävulen är inblandad i hennes död. Alla avfärdar Tarots spådomar som trams och man fortsätter ut i det fria för att festa till. Gänget stannar till vid ett mystiskt kloster varpå en samling munkar kommer ut och bjuder dem på bröd och vin. När alla somnat åkallar de Helen som blir huvudfokus för deras ritual - i Satans namn!

Ett tecken på hur elakt detta gäng är får vi när presidenten skrämmer ett gäng arma kor.

Detta är en gammal klassiker som har rykte om sig att vara riktigt dålig. Det förvånar oss föga då de flesta biker-filmer från den här tiden kanske inte är världens bästa rullar, om än exploativt charmiga i vissa fall. Vi avskräcks m a o inte ett dugg utan bänkar oss i hopp om att se rumlande Hells Angels-wannabees bete sig.

Pojkarna mekar med sina hojar och tjejerna har meckat nåt annat.

Det börjar schyst med en scen där några rednecks i en pickup får den briljanta idén att mucka med gänget. När de stannar till på en mack hinner gänget upp dem och lär dem en läxa. Så långt är detta standard för en biker-film. Det är vid klostret det börjar avvika från det sedvanliga biker-receptet med en tio minuter lång djävulsceremoni. Den coola musiken gör det hela rätt så trippigt och vi får en föregångare till Salma Hayeks ikoniska ormdans om än inte lika het dock mer avklädd.

När man ska ta A-kort bör man ha bemästrat detta.

Efter detta anar ni att titelns varulvar bör dyka upp. Vi är då halvvägs in i filmen. Det är dessvärre (?) ont om ulvframträdanden då det bara bjuds på någon lite varulvsglimt innan första attacken är över. Så kommer det att fortsätta tills slutet av filmen så förvänta er inte att se en massa Paul Naschy-lookalikes susa omkring i MC-formation under andra halvan av rullen. Eftersom vi inte hade några speciella förväntningar är vi inte heller direkt besvikna. Vi smågillar tvärtom den lite psykedeliska ockulta stämningen man skapat. Hela händelseförloppet skulle i princip kunna vara en LSD-tripp som spårat ur en smula, men det är vi säkra på inte är intentionen.

Denna övning räcker till A2-kort.

Det är däremot lite synd att MC-gänget inte interagerar med fler utomstående och att därmed våldet och sleazet hålls på en måttlig nivå.

BETYG: 3(+)/7 Faktiskt bättre än vi trodde med trippig atmosfär som understryks av bättre soundtrack än brukligt i sådana här biker-våfflor.

Töserna diskuterar längden på avgasrör...eller nåt.

Framtida Trump-röstare har det goda omdömet att utmana ett helt gäng outlaw bikers.

Presidentens "mama" är nyfiken på sin framtid. Ser spännande ut!

Undertiden #metoo:ar gänget det lokala retardandot.

"Så här dör du gumman!" Notera att Hin Håle har tillgång till en chopper.

Fest på biker-vis: Böghög.

De tystlåtna munkarna visar intresse för böghögen.

Inne i satansklostret är stämningen så ondskefull att det är svårt att få kameran att fokusera.

Kissen i The Ones famn är genomkränkt av det halvdana blackface:et översteprällen har.

Vidvinkel på så hela ceremonin syns.

Donna Anders inspirerar framtida filmmakare.

Fast Tarantino tyckte tydligen att dödskallen var overkill. Den hade nog ändå drunknat i Salma Hayeks glans.

Vänta här nu...det där är ju inga varulvstricks!

Splash! Påminner faktiskt lite om postern till Francos Bloody Moon (1981).

Glosögd.

Minen när du blir påkommen som varulv.

Trailer

Hela rullen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar