What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 25 december 2010

SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT (1984) USA, 85 minuter. Regi: Charles E. Sellier Jr.Tomten kommer att straffa dig!

Mysfarfar förmedlar en "inconvenient truth".

Udda Film önskar dig en god jul och vad kan vara bättre att smälta julmaten med än en härlig julskräckfilm från 80-talet? Den obstinate kan säkert bombardera mig med alternativa förslag men ni andra kan överväga att ta del av följande lilla tomtebagatell:

Lille Billy förfasar sig över farfars visdom.

När lille Billy (Jonathon Best) åker med familjen för att hälsa på farfar på mentalsjukhuset är gubben helt okontaktbar men så fort familjen försvinner iväg en stund och lämnar Billy ensam med farfar vaknar denne ur sin konstlade trans och berättar för den skräckslagne pojken att tomten minsann straffar alla som inte varit snälla. Av en händelse begår samtidigt en tomteklädd typ ett rån på annan plats. På väg hem från mentalsjukhuset stannar Billys familj för att hjälpa någon som fått motorstopp. Det råkar vara ingen mindre än den tomteklädde rånaren, som gör processen kort med de räddande änglarna och Billy tvingas se på när han mördar båda föräldrarna. En svårt traumatiserad Billy (Här: Danny Wagner) får sedan växa upp på ett barnhem styrt av en sadistisk abbedissa (Lilyan Chauvin) som inte är sen att aga barnen, och då i synnerhet Billy, till lydnad. Vår unge vän håller sig mestadels i skinnet men varje år när det drar ihop sig till jul blir han disträ och bångstyrig. Billy (Nu: Robert Brian Wilson) växer till slut upp till en ståtlig ung man och får då jobb i en lokal leksaksaffär, men så drar det förstås ihop sig till jul och Billy tvingas möta sina innersta demoner när han får i uppgift att agera affärstomte. Kanske inget drömjobb när man lider av grav tomtefobi...

Kolla, tomten har fått soppatorsk eller nåt.

Den här rullen var faktiskt "bättre" än jag trodde då den bjöd på dels lite vintage amerikansk skräckfilms-feeling i 80-talsanda och dels fick mig att skratta vid flera tillfällen. Jag gillade särskilt Billys äppelkäcka sätt och hans neandertallika "Punish!"-kommentar när saker hade gått överstyr. En underbar scen är även när han i sin roll som affärstomte tillrättavisar ett bångstyrigt barn. Sköna undertoner där... Annars är detta en ganska medelmåttig skräckfilm. Vi har sett allt förut: Lama mord, missförtådda barn, översittartyper med makt, Linnea Quigley naken... Skillnaden är de skojiga detaljerna som: Förfärade ansiktsuttryck deluxe, Billys rosiga kinder och ett "hjärtskärande" misstag. Om inte filmen var tillräckligt förutsägbar redan hade jag nöjet att se den oklippta versionen där man klippt in de våldsamma scenerna i en klippt kopia, dock med en avsevärd kvalitétsskillnad. Så godsakerna var väl annonserade i förväg, men lugn, detta förtog inget av upplevelsen.

BETYG: 4/7 En helt okej skräckfilm att fira jul med då den bjuder på ett och annat gott skratt och lite julstämning därtill.

"NEJ! För i helvete! Stanna för fan inte!!!"

Pappa...

Fasa!

Mamma...

Mer fasa och äckel när Billys klasskompisar får se honom teckna...

...DETTA!!! Vadå!? Inte helt olikt mina egna barndomsteckningar ju.

Billy får lära sig en läxa. Abbedissan verkar ha en dragning åt S&M-hållet.

Jaså, ni trodde mig inte? Hur förklarar ni denna barn-bondage då???

Att tvingas sitta i tomtens knä väcker ont blod hos Billy.

Först aggression - sen djup ångest.

Ååååångeeeeeeest!!!

Billy - numer en välvuxen och tjäck yngling.

Men ÅNGESTEN är kvar!!!

Face your demons muthafocka!

Billy taggar ner besvärlig unge med iskall logik.

Ian Haugland 1985?

"Getting hammered" i dubbel bemärkelse.

Satan's Baby Doll!*

Jag undrar om inte Mupparna varit med och sponsrat filmen.

Linnea Quigley dyker kort upp i filmen och gör det hon är bäst på.

"Åh! En blodig mattskärare. Precis vad jag önskat mig. Tack snälla tomten!"

Kolla in höger bildkant. I rest my case.

Vilket fasansfullt illdåd har precis begåtts!?

Nej, vad nu?

Nä...inte snögubben!

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOooooooo...

Här har vi ett otroligt äppelkäckt montage i bästa TV-anda. Otroligt nog hade ingen uppmärksammat detta så i god julanda laddade jag själv upp klippet.

Ännu mer otroligt att ingen lagt upp detta laddade klipp. Så återigen gör jag världen en tjänst.

Åtminstone så har nån lagt upp ett "best of"-klipp så ni kan få en skön överblick.

*Vad gillade ni den sköna referensen till underbar europeisk film?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar