What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 23 december 2010

MACHO MAN (1985) Västtyskland, 76 minuter. Regi: Alexander Titus Benda.Macho, fast då på tyskt 80-talsvis förstås...

Tonen sätts direkt, Dany gillar snygga kläder och Andreas tycker det är coolt med höga sparkar.

Världsmästaren i boxning Dany Wagner (René Weller) och världsmästaren i karate Andreas Arnold (Peter Althof) är hyvens snubbar när de inte utövar sina respektive sporter och är inte rädda för att assistera samhället att hålla buset på plats, så ibland kan det hända att de spontant avstyr bankrån eller räddar fagra damer från hemska drogbusar. Just en räddningsaktion som den senare leder till kontakt med en knarkliga som gärna vill dra ner Sandra (Bea Fiedler), föremålet för Danys heta känslor, i ett träsk av droger. Detta kan naturligtvis inte accepteras, så Dany och Andreas gör gemensam sak och tar till sina otroliga kampsportkunskaper för att ta itu med knarkligan en gång för alla. Deras kamp mot brottsligheten hindrar dem naturligtvis inte från att träna och utöva sina respektive sporter samt njuta av damers sällskap och allmänt sköna 80-talsrekreationer.

Breakdance motherfuckers! Alla ni musikpoliser imponeras enormt av herr Landaus medverkan.

Vad kan man säga? Deutschland über alles, är väl en passande fras i sammanhanget när dessa underbara tyskar serverar oss en smällkaramell i fantastisk tysk 80-talskitsch. Det finns inte mycket (jo, det gör det visst...) som skriker tysk som en man med permanentat hår och mustasch och det kryllar av dem i den här filmen. Ni som inte var med när det "härliga" 80-talet begav sig måste tro att hela årtiondet hämtades ur ett parallellt universum där män bejakade sin yttersta femininitet, där kvinnor dolde sitt utseende - inte med burka - utan bakom en kubikmeter smink och fantasifulla tuperade frisyrer, där overallen genomgick den totala förvandlingen från arbetsplagg till festblåsa samt där förgörandet av en tegelsten var den absolut främsta metoden av självförsvar. Ni har då helt rätt i era antaganden. Exakt så här pastellgay, tangakalsongigt och breakdanceande snyggt var det! Men givetvis mest i dåvarande Västtyskland, där de desperat klamrat fast vid den här kulturen ända in i våra dagar och vem kan klandra dem för det? Det är därför vi älskar våra tyska vänner (och övermänniskor!)

Ett rån!

Okej, filmen kryllar av härlig kitsch men annars då? Detta, mina vänner, är inte bra... Tänk er att Staffan Hildebrand och Mats Helge Olsson regisserar ett manus skrivet av en 8-åring och ni är skrämmande nära sanningen. Maken till infantilt får man leta efter. I början spirar en smärre rivalitet mellan våra hjältar p g a bimbon Sandra men den rinner snabbt ut i sanden då Andreas får en annan brud att ödsla sin lust på. Därmed försvinner även laddningen i den stora matchen hjältarna emellan, som dessutom avbryts då de plötsligt måste hasta iväg och bekämpa brott tillsammans. Allt är fruktansvärt endimensionellt och dessutom bjuds vi ju inte direkt på världens bästa skådespeleri. I god Hildebrand-anda slängs även en "cool" breakdance-uppvisning in där Dany hänförs av dansarens kroppskontroll. Ha ha, och han hänför dessutom oss tittare med en egen uppvisning i diskodans.

Have no fear...

Nej, jag måste bara rekommendera en film där "macho" inte alls innebär en skoggshuggare med skäggstubb utan snarare en snubbe med rymliga fejkskinnbyxor nedstoppade i ett par futuristiska peter pan-stövlar!

BETYG: 5/7 Otroligt skön fjollkitsch som summerar det tyska 80-talet på ett härligt sätt. Uselheten gör sig dock ständigt påmind och drar på sina ställen ned (på ett dåligt sätt).

...the boys are quee..förlåt, here!

Är det månne Joey Silvera* som kladdar på boxaren? Njae, kanske inte.

Överentusiastisk boxningspublik.

Man brukar snacka mycket om de små shortsen basketspelarna hade på 80-talet, men vad sägs om dessa? Läckert!

Det är disko! Slipsen ger en smärre indikation om vilket årtionde vi rör oss i.

Sköna stövlar, ja va fan, helgjuten stass!

Hon: tjusig overall inspirerad av TV-serien "V". Han: Ultramacho i vit Michael Jackson-jacka, skinbrallor och sexig mustasch.

Ach du Scheisse! De lyckades klämma in lite vacker och pittoresk tysk exteriör också.

En sån jävla "babe"! Och så hon till vänster också...

Hoppsan! Andreas skickar benet i skyn igen.

Ett besök på den lokala bastuklubben?

MACHO i babyblå termooverall.

Disco extravaganza! Dany blir nog sexigt svettig i sin läckra termooverall.

Holy crap - it's da moonwalk!

Nämen är det inte lite knullruffs i 80-talsfrillan? You bad boy you!

Snygga sparkar kräver hård träning och viss assistans.

Ord är överflödiga.

Herr ultraspagat drar klackarna i taket - igen...

Kalla drinkar i baren månne?

Om matchen handlade om LÄCKRASTE kämpen skulle den vara över innan den börjat.

Drogbanditerna gillar tydligen läderbögsmetal. Det gjorde jag med.

Introt till filmen. Mer tuttar på YouTube! Notera även originalnamnet på filmen. Skulle lätt kunna vara en annan genre...

Huka er "Heat" och "44 Minutes" här är bankrånet!

 *Berömd...ehh..SKÅDIS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar