What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 11 december 2010

THE AMAZING MR. NO LEGS (1979) USA, 85 minuter. Regi: Ricou Browning.Åtminstone amazing rullstol.

Gamla farbröder slavar i en sweatshop. En bild av framtiden i Fredrik Reinfeldts Sverige.

En ung man, extraknäckande som drogdistributör, råkar i ett bråk med sin flickvän knuffa till henne så hon dör. Som tur är har han sina knarksmugglande arbetsgivare, ledda av Mr. No Legs (Ted Vollrath), som kan städa upp "oredan". Tyvärr för den unge mannen städar de upp även honom. Det råkar dock slumpa sig så att den döda flickvännen efterlämnar sig en bror (Ron Slinker) som av en händelse jobbar vid polisen. Sakta rullas mordhärvan upp och Mr. No Legs boss D'Angelo (Lloyd Bochner) irriteras allt mer över den rullstolsbunde kanaljens egna initiativ. Så samtidigt som polisen sniffar drogbusarna i hälarna utbryter en maktkamp mellan D'Angelo och Mr. No Legs. Den sorgtyngde polismannen har som tur är vännen och kollegan Chuck (Richard Jaeckel) som med klart huvud kan leda spaningen på mördarna. Vad de inte vet är att det finns en smutsig mullvad inom poliskåren.

Vem skulle inte vilja bli rullstolsbunden om man hade en så här cool stol?*

Jag hade, min vana trogen att undvika förhandsinformation, föreställt mig Mr. No Legs som en rullstolsbunden brottsbekämpare. Icke då. En bov av värsta sorten fick man istället stifta bekantskap med och detta är ju ingen nackdel i sig. Vad som då är värre är att vår rullstolsbundne vän inte ens är huvudkaraktär! Snacka om gimpsloitation när det stora affischnamnet bara har en biroll. Det är tydligt att man hade en freakshow-vinkel som säljidé när man gjorde filmen. Förutom en kampsportsutövande man utan ben dyker även en "lustig" svart dvärg upp i en scen på en krog. På samma krog har man även slängt in en helt ovidkommande scen där en man stöter på en uppenbar transvestit. Det blir lite metaskojigt trots allt, då det med all rätt har blivit så fullkomligt ofint att skratta åt dessa utsatta människor. Tyvärr är jag så ofin själv att jag finner det väldigt dråpligt när en man utan ben karatekickar ner en motståndare flera gånger i följd. Lyteskomik eller ej - that's some funny shit! Något som både är roligt och ascoolt är Mr. No Legs fina rullstol som är bestyckad med två dubbelpipiga hagelgevär och dessutom sportar en fin kaststjärna vid behov. Ha ha, take that Batman!

Det är inte lätt att vara drogskurk. Ibland har man så mycket att stå i att den personliga hygienen blir eftersatt.

Tyvärr är det här en riktig lågbudgetsoppa som blir rätt trist på sina ställen och då framför allt för att vi får se så lite av Mr. No Legs in action. Man har packat filmen full av TV-skådisar och huvudrollen, som alltså INTE är Mr. No Legs, spelas av Richard Jaeckel som de flesta säkert känner igen från "Baywatch" - say no more... Ljudet på kopian är också uselt och diskantfattigt så man får verkligen anstränga sig för att lyssna på dialogen. Filmen avslutas så med världens mest utdragna biljakt där man helt plötsligt vill vara "Nu Blåser vi Snuten" då man slängt in några humoristiska och malplacerade krascher. Så tyvärr kan inte Udda Film ta sig ur den här senaste trenden att servera recensioner på "dåligt" dåliga filmer. Den här duger i alla fall på sina ställen och framkallar ett och annat skratt (framför allt när en viss person blir skjuten...) men räcker inte längre än till:

BETYG: 3/7 Dråplig lyteskomik kan inte riktigt rädda denna lågbudgethistoria från att bli seg på sina ställen. Dessutom gränsfall till falsk marknadsföring...

Big pimpin'.

Är det Rikard Wolff eller?

På 70-talet hade man inga betänkligheter över skratt på bekostnad av andras tillkortakommanden. Vänta nu...kanske inte helt hundra ordval där...

En vanlig catfight säger ni? Nej då, det här är faktiskt ett smärre rasupplopp.

Varför ser okänd bimbo så begeistrad ut för?

Aha! Naturligvis är hon djupt fascinerad över den ångande sexualiteten Mr. No Legs utstrålar när han tränar.

Helt irrelevant bild från filmen men jag tyckte den var snygg.

Heeeeeeeeere's knarklangare!

Det blir totalt BONKERS när en bov blir helt "Sagan om Ringen"-tokig!

Svart bälte i rullstol.

Den episka poolfajten fortsätter.

Här ryker strax 63% av filmens budget.

Och här ryker ytterligare 21%...

Här har vi den episka poolfajten i sin helhet. Let me hear your war cry Mr. No Legs!

*Horribellt skämt men ändå rätt kul, eller hur?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar