What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 19 februari 2011

HORA (2009) Norge, 90 minuter. Regi: Reinert Kiil.Ytterligare en "I Spit on Your Grave".

Så här brukar jag också stå och puta med röven när jag tankar min bil. Nävisstfan, det gör jag ju inte för jag har ju inte ens nån bil.

Våra nyrika grannar i väst var faktiskt först ute med en remake på "I Spit on Your Grave" och även i denna tolkar man ganska fritt. I den här versionen är det Rikke (Isabel Vibe) som ger sig ut i skogen för att få lite arbetsro. Samtidigt som hon installerar sig i det ensliga skogshuset hemsöks hon av visioner där en kvinna råkar illa ut. Givetvis råkar även till slut Rikke illa ut då våldtäktssugna norska rednecks kommer på besök och givetvis finns den obligatoriske utvecklingsstörde killen (Gaute Næsheim) även representerad. Naturligtvis föranleder de bryska övergreppen på Rikke en gruvlig hämnd.

Rikke bryr sig inte så värst om fothygien, men det finns säkert nån fetisch för det också.

Efter att ha sett den här filmen kan man i alla fall konstatera att om det är något norrmännen INTE lyckats bli bäst på i Norden så är det film. Det här är nämligen inte mycket mer än en upphottad amatörfilm och tyvärr består upphottningen i en massa meningslösa och obegripliga effekter och grepp. Vissa avsnitt i filmen är i svartvitt t ex, något som för mig ter sig helt omotiverat då det inte hamrar hem någon poäng. Vidare har man en superflashig grindhouse-ig filmrulleeffekt där en rulle tar slut - avbrott - ny rulle går igång. Intressant? Nej! Själva inledningen känns ännu lamare då vi får bevittna två tjejer bli våldtagna och mördade av okänt väsen med nedspeedad grymtande röst. En märklig och irriterande detalj är att man valt att sudda ut en massa företagsloggor på t ex påsar och ölburkar. Vad fan är detta? Något jävla samhällsprogram på TV4 eller??? Dessutom glänser en stor Apple-logga på Rikkes laptop så alltså har man varit selektiv i sitt suddande också - och nej, Apple lär EJ ha sponsrat denna film... En annan rolig detalj är när Rikke skjuter taskiga snubbar. På ca 200 meters avstånd skjuter hon folk med ett avsågat hagelgevär och dessa faller ihop med ett igångshål stort som en ärta. Jovisst...

Kenneth Falkenberg i mysig frilla i den helt plötsligt svartvita filmen.

Skådespeleriet är faktiskt bättre än man kan tro i en sådan här lågbudgetvåffla. Næsheim gör en helt okej förståndshandikappad men bäst är Kenneth Falkenberg som är skönt obehaglig som våldtäktsgängledaren. Vår huvudperson med de smutsiga fötterna spelas som sagt av Isabel Vibe som till vardags ïdkar samlag på film eller dansar runt en stång. Hon imponerar föga, förutom när hon lättar på den eviga morgonrocken hon struttar omkring i. Tyvärr förstörs hennes myskurviga figur en smula av några främmande objekt som opererats in i brösthöjd. Med den här objektivifiering jag utsätter henne för kanske jag främst menar att hon kan hålla sig till sitt daytime job. Hon kanske är duktigare där?* Hennes rollfigur har likt den i originalet ovanan att använda sin kropp sexuellt för hämnden och då på ett ännu jobbigare sätt vilket jag inte ska gå närmare in på.

Titta..öhh..vilka smutsiga fötter hon har. Ja just det!

Det finns mycket mer att klaga och anmärka på i den här filmen men trots denna till största delen negativa recensionen tycker jag inte det var en brutalt dålig film. Vi får lite T&A och halvlam blodig brutalitet men framför allt tycker jag det är roligt att kolla in sådana här lågbudgethistorier då de känns så nära "hemma" att man faktiskt skulle kunna försöka ge sig på att göra en själv. Risken är bara att jag skulle sparkas ner från mina höga recensenthästar då resultatet nog skulle bli ännu sämre. Men vi kan ju börja med att annonsera efter sköna damer som vill agera nakna framför kameran. Hör av er hit till Udda Film!

BETYG: 3/7 Yes, sågningen till trots är det ändå rätt underhållande att kolla in vad lokala (Norden...) lågbudgetpervon styr med.

Vi fortsätter vårt lilla i-väntan-på-Aronofskys-'Black Swan'-tema här på Udda Film.

"Titta så super8-skojiga effekter vi har!"

"Här! Ta en suddig öl så ska du se att det blir fart på våldtäkten."

Ett klassiskt mojjeryck i bakgrunden, eller är det kanske i förgrunden..?

Hon har...ehh...smutsiga fötter.

Den sanna glädjen!

"Vadå? Står det skrivet i pannan på mig eller!?"

Finträningsjackan när det är dags för dejt.

I denna instruktionsvideo kan man se vilka fasansfulla skador ett avsågat hagelgevär kan åsamka en skör människokropp. Ja, det är vidrigt och man vill impulsivt vända bort blicken.

 Här har man busat till det med filmrulleeffekten och totalt pajat filmens mest spektakulära scen. Grattis Reinert!

Trailer där svartvita scener är i färg.


Här kan ni kolla in vad fröken Vibe pysslar med i normala fall: http://www.isabelvibe.no/preview_2.html

*Ja ja, "Som om du inte skulle ha sett hennes filmer då!" vrålar ni hånfullt. Nä, jag kollar inte på modern skandinavisk pornografi. Tacka vet jag "Kärleksön" o dyl!

PS. Jag märkte att mittkolumnen var för snäv för vissa videoklipp så jag har vidgat den en smula. Hoppas allt får plats nu. Om någon upptäcker liknande fadäser är ni välkomna att påpeka detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar