What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 2 februari 2011

HALF PAST MIDNIGHT (1988) Nederländerna, 32 minuter. Regi: Wim Vink.Föga imponerande lågbudgetepos.

Debbies vardag: Mobbning och svineri.

Stackars Debbie (Angelique Viesee) blit otroligt mobbad i skolan och när hennes lärare sträcker ut en öm hand visar det sig att den egentligen bara vill placera sig mellan hennes ben. Mobbandet går överstyr och Debbie hamnar på sjukhus men där händer något som vänder uppochned på tillvaron...

Hennes klasskamrater gillar att dokumentera svineriet.

Lite har väl hänt hantverksmässigt på de två år som gått mellan den här filmen och den förra jag recenserade men då framför allt bildmässigt med något bättre vinklar och ljussättning men ljudspåret är något Vink inte har uppmärksammat vikten av. Ta bara första scenen i den här rullen där det pågår allmänt stoj i ett klassrum som senare utvecklas till mobbningsaktiviteter riktade mot Debbie. Under hela tiden ligger ett och samma stojljud i bakgrunden. Några lama ljudeffekter appliceras som t ex när en tjej drämmer en tavelsudd på Debbies bänk men inte mycket annat för fokusera vår uppmärksamhet på det specifika skeendet och man blir därmed något bortkopplad från skeendet. Vidare har den stulna musiken vi hörde i förra filmen ersatts av någon glad filmmusikamatörs verk (Rob Orlemans heter han tydligen) och den är rätt gräslig på både ett 80-talssätt och amatörhemstudiovis. Vink har dessutom lagt på denna musik på många scener där dialog hade varit ett mycket bättre val för att skapa lite flyt och närvaro i scenerna, men icke då. Detta leder oss direkt till klippningen som inte utvecklats mycket heller då herr Vink fortfarande saknar bådde känsla och omdöme vad beträffar tempo och nödvändiga klipp.

Debbies lärare: Tommy Engstrand?

Med allt detta sagt kan man ändå skratta åt det banala och overkligt sviniga hat Debbies omgivning visar henne. Vi snackar här riktigt rå mobbning som t ex -SPOILER ALERT- orsaken till att hon hamnar på sjukhus. På väg ut från skolan sprejar en klasskamrat henne i ögonen med någon oidentifierad tub varpå stackars Debbie stapplar ut i trafiken och blir påkörd av en lastbil. När hon ligger på gatan i sitt eget blod och folk samlas runt henne kliver en annan klasskamrat fram, ställer sig gränsle över henne och tar bilder på henne! Ja, t o m på sjukhuset dyker de upp, tillsammans med läraren som ofredade henne, och tar bilder och skrattar. Sedan börjar Vinks små kärleksyttringar till skräckfilm att dyka upp, som exempelvis när en sjuksköterska, övertalad av de elaka klasskamraterna (!), ska göra slut på Debbie och sprutar gift i ögat på henne och då menar vi alltså trycka in en spruta i ögat på henne à la klassiska scenen i "Död och Begraven". Senare i filmen när Debbie är på hämndstråt med en motorsåg som vapen passar hon, efter utfört dåd, på att höja motorsågen över huvudet, shakea loss lite och utstöta ett mongovrål, inte helt olikt Leatherfaces beteende i motorsågsmassakernfilmerna. Sådant här är givetvis väldigt amatörmässigt och B men samtidigt ganska skoj och gulligt, så länge referenserna är de rätta.

Läraren ömmar för Debbie och tar på sig rollen som trygg beskyddare...

Sammantaget blir detta en ganska charmig och rolig film i all sin kalkonmässiga amatörglans. Det verkar dock inte som om Vink kom så mycket längre än så här då man inte hört talas om honom på senare tid. Jag vet att det finns ett gäng kortfilmer till han gjort men jag vet däremot inte om de är från den här tidsperioden eller om han rent av fortsatt fram till senare år. Någon expert på holländsk undergroundfilm kanske kan upplysa mig?

BETYG: 3/7 Fortfarande väldigt B och amatörmässigt hantverk från Vink men den har sina komiska stunder.

...ELLER!?

Nej vänta! Vad tänker du göra med Debbies fina antika kamera???

Nooooooooo!

Debbie blir bedrövad.

But wait, there's more!

Bäst att dokumentera skeendet.

Kameralinsen är visst lite smutsig.

Dunk!

Ingen tycks tycka att detta är märkligt beteende.

Kan det vara något farligt i den där flaskan tro?

Klassiker.

Någon har haft dålig kosthållning.

Vadan denna småsexiga fasa?

Jaha, okej...

Menstruationscykeln är en bitch.

Jag la upp en trailer mest för att ni ska få njuta av Rob Orlemans 80-tals-shredding.

Här har nån annan lagt upp ett par schysta mobbningsklipp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar