What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 31 maj 2011

[REC] (2007) Spanien, 75 minuter. Regi: Jaume Balagueró & Paco Plaza.The trapphus from hell.

Den otroligt söta Manuela Velasco med en otroligt vindskyddad mikrofon.

Ett komprimerat litet TV-team bestående av Ángela (Manuela Velasco) och hennes kameraman Pablo (Pablo Rosso) har i uppdrag att göra ett reportage om den lokala brandstationen och dess hårt arbetande brandmän. De följer med på vad som verkar vara ett rutinuppdrag när de plötslig finner sig inlåsta i ett hyreshus tillsammans med brandmännen, några poliser samt ett gäng upprörda hyresgäster. En gammal kvinna har just löpt amok och bitit en av poliserna samtidigt som myndigheterna spärrat av byggnaden. Ingen vill förklara vad som pågår så hysterin och skräcken ökar stadigt hos de inlåsta, särskilt då fler bitna vill börja bitas...

Givetvis blir det lite basket också. Vi är ju för fan i Pau Gasols hemland!

Ja ni hajar förstås att det är frågan om någon zombievariant här och i och med formen, där vi ser hela skeendet genom kameramannen Pablos kamera, blir det även "The Blair Witch Project" i ett trapphus. Det kanske inte låter särskilt spännande eller kul men det här är faktiskt en rätt så bra film. Jag får en känsla av TV-teater då vi rör oss på ett begränsat område och ser allt i videokvalité. Det här brukar för mig oftast betyda att det är skit, något jag inte känner i detta fall. Trots att skådespeleriet i vissa fall känns just TV-teateraktigt blir det ändå en närhet till karaktärerna ju längre filmen lider. Hysterin ökar givetvis också gradvis, vilket förstås förstärks av den ryckiga kamerahanteringen.

Nej vad fan? Ska ni verkligen gå in där?

Den här filmen har fått mycket beröm och visst har man lyckats klämma ut ganska mycket av en sådan simpel idé. Jag tyckte väl knappast den var speciellt gastkramande eller obehagligt klaustrofobisk, men lagom spännande och underhållande i sin tolkning på zombietemat som ändå får ses som ganska återhållsamt i relation till genren i övrigt. -SMÄRRE SPOILER ALERT- Slutklämmen var lite lustig då man fick en mindre känsla av passningar till så skilda filmer som "Seven" och "Evil Dead" samt givetvis tidigare nämnda "The Blair Witch Project".

BETYG: 4/7 Klart underhållande budgetvariant på zombietemat som snarare lägger främsta krutet på känslan av instängdhet än på tarmätande. "When there's no more room in the lägenhet, the dead will walk the trapphus."

 "Släck lampan förihelvete! Tanten är ju rdan hysterisk."

 Kolla bara hur aggressivt hon visar trosorna för konstapeln.

Konstapeln?

Nämnde jag att det var mycket skakig handkamera?

Ånej, inte en sån där typ.

Nåt skumt med den dät lilla flickan. Kan inte riktigt komma på vad...

Helvete! Den där tokiga kärringen igen.

Äh vad fa-an. Nu har nån jävel dragit på en stinkare i skydd av mörkret.

El Trailer, en español cabron!

Här har vi en teaser-trailer på engelska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar