What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 26 maj 2011

VAMPYRES (1975) Storbritannien, 88 minuter. Regi: José Ramón Larraz.Bite me!

Vacker lesbisk kärlek.

Två lesbiska tjejer, på ett ståtligt litet slott på engelska landsbygden, blir under en natt av älskog mördade av en mystisk främling. Flera år senare hemsöker de platsen som blodtörstiga vampyrer och lockar in den ena intet ont anande mannen efter den andra i ett erotiskt nät som går från himmel till helvete för de arma offren. Vissa genomresande verkar dock ha något mystiskt och omedvetet band till de odöda damerna.

Plötsligt dyker en mystisk homofob upp!

Det är tydligt att man måste söka sig tillbaka ett antal decennier för att stöta på riktiga vampyrer istället för de som huserar och perverterar media nuförtiden. Tyvärr har "arten" degenererat till antingen karateklaner med huggtänder, usla CG-monster eller blodtörstiga tonåringar med komplicerade känslor. Även om den här filmen inte presenterar några klassiska Hammer-vampyrer så har man ändå hittat vampyrismens erotiska kärna här. Våra två vampyrer i Marianne Morris och Anulka Dziubinskas gestalter är kort och gott väldigt sexuella rovdjur. Underbart! Dessutom huserar de i en väldigt skön och gotisk miljö.

Noooo!

Filmen tar egentligen inte vägen någonstans och puttrar på ganska långsamt. Vi lär aldrig riktigt känna karaktärerna och det förklaras aldrig varför vissa av dem skulle ha en koppling till varandra. Ändå tråkar inte Larraz ut oss då den mysiga gotiska atmosfären tillåter det sakta mak filmen smyger fram i. James Clarkes musik är mysigt atmosfärisk och ligger som en trevlig fond i bakgrunden. Slutet på filmen skulle kunna upplevas som ganska antiklimaktiskt och torftigt men det känns som om det mer handlar om resan än målet här.

"Nice crib duuude."

Man skulle kunna klassa denna rulle som ytterligare en sleazig exploitation-historia då det är mycket naket och en hel del blod. Personligen tycker jag dock att Larraz lyckats balansera "rätt" på den hårfina linan mellan råsnusk och vacker erotik. Missförstå mig rätt, jag varken höjer denna film till något konstnärligt mästerverk eller har något emot råsnusk. Det här är helt enkelt en väldigt trevlig film.

BETYG: 4/7 Skön erotisk och gotisk stämning som utan att vara ett mästerverk ändå bjuder på långsam och fin underhållning.

Lite rödtjut och förföriska blickar så är farbror fångad i fällan.

Vad nu? Är hon lite bi-curious?

Farbror mår lite tjyvtjockt efter nattens eskapader.

 "Men va i helvete har jag en fitta på armen för???"

Mer vinpartaj på slottet.

En skvätt transylvaniskt rödtjut...

...och en strippande dam...

...är en berusande kombination som kan göra en blodfattig.

Trots bristen på hörntänder är dessa damer mer vampyrer än vad hela 2000-talet kan uppbringa.

Flukt-o-vision! Men vem är the peeping tom? Misslyckat stilgrepp eller bara en passning till oss regnrocksbärare framför skärmen? Who gives a shit?

Suuuhhh-weet lovin'!

Vad vore en äkta vampyrvåffla utan vackra sammetsmantelklädda vampyrbrudar springande på en gotisk kyrkogård?

Ånej, inte den gamla mansfantasin igen - att bli tappad på blod av ett par lesbianer. Vänta nu...

Sällan har en vampyr varit sötare än denna sovande blodsugare.

Hon drar även till med sitt gulligulligaste leende för att charma denne lurade karlslok.

"Ska'ru me på party i kryptan loverboy..?"

Uppsluppet rödtjutspartaj i kryptan. Offerlammet på väg till slakt...

Insup trailern.

Är ni reggade på IMDB så kan ni se en hetare trailer... http://www.imdb.com/video/screenplay/vi4026138905/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar