What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 3 november 2012

INTIKAM (1976) Turkiet, 48 minuter. Regi: Yavuz Fingeli.

 
 
Hårdkokt turkthriller!

Lille Behcet får sig en omgång av otåliga bovar.
 
Den lille pojken Behcet (Behcet Nacar) tvångsarbetar åt ett kriminellt gäng och när han inte uppfyller deras önskemål vill de döda honom. I självförsvar skjuter han sina banemän och hamnar därför i fängelse. 20 år senare släpps han ut och märker snabbt att det kriminella gängets verksamhet fortfarande är i full gång och nu är de ute efter honom.

Lille Behcet lackar!
 
Eftersom den turkiska filmindustrin genom åren verkar ha varit extremt fantasilös har de blivit mästare på remakes, eller ja, rena stölder av västerländska filmer. Denna ska tydligen delvis vara en remake på Enzo Castellaris "Street Law" men den har vi inte sett (än) här på Udda Film så det kan vi inte uttala oss om.

Lille Behcet tar konsekvenserna.
 
Vi benämner här ovan den turkiska filmindustrin som fantasilös och det är ju kanske lite taskigt då idéerna sprutar fram när det gäller brutala scener vi sällan skulle få se i västerländsk film. I denna film har barn en central roll som offer för kriminell verksamhet. Ett svinaktigt gäng håller sig helt sonika med en skock barnslavar som tvingas tigga ihop pengar åt dem på gatan. Gör de inte bra ifrån sig får de ingen mat. Om de vågar sig på något mer opassande beteende straffas detta stenhårt med gängmisshandel och t o m stympning! Det finns inget roligare än när barn råkar illa ut (PÅ FILM!) Lugn alla gudsfruktiga moralister, vi tar på Udda Film fortfarande avstånd från om barn placeras i opassande situationer för att göra film. Man måste ju kunna skilja på film och verklighet för jösse namn!

Lille Behcet har blivit en stor karl med en skön vänsterpung i gabardinbrallan.
 
Så vi får alltså en härlig kompott av våld mot barn, våld utfört av barn, stulen musik, stora mustascher, gabardinbyxor och sköna ljudeffekter. Ett exempel på det sistnämnda är slagen och sparkarna som ljudsätts med gevärssalvor! Som bonus fladdrar några tuttar förbi också. Kollar man in längden på filmen väcks snabbt misstankar om att den är väldigt nedklippt och visst finns det kufiska klipp i den men när scener som -SPOILER ALERT- när ett barn får handen avhuggen med köttyxa samt när blodflödet stoppas med glödhett järn är kvar undrar man verkligen vad som istället skulle klippas bort. Ett märkligt klipp är när en dam just ska låta sin morgonrock falla, men å andra sidan skuttar en annan dam omkring topless. Go figure...

BETYG: 5/7 Turksploitation när den är som bäst! Skoningslöst brutalt och kalkonartat på samma gång. Se den!

Men Behcet, ska du inte upplysa barnet om rökningens skadeverkningar?

Se hur det gick!

"Men snacka då!!!"

Det kan förklara den avloppsliknande lukten under täcket.

Ord och inga visor.

"Detta kanske lär dig veta hut, ungjävel!"

Ta det lugnt Behcet. Han försöker ju bara stoppa blodflödet med glödande järn.

Pimpin' it up.

Big pimpin'.

Sen har vi en inställnig på kameran som heter "exponering"...

"Aaaaarrrggghhh!!!"
 
Tyvärr blir det ingen skojig video den här gången.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar