What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 17 november 2012

SEVEN MINUTES IN THE WARSAW GHETTO (2012) Danmark, 9 minuter. Regi: Johan Oettinger.

 
 
Eskapism kontra hård verklighet

Märkligt grepp med dessa sprickor. Kanske en symbol för hur trasiga de är?
 
En judisk pojke flyr den bistra verkligheten i 40-talets warsawaghetto genom att rita förbjudna bilder samt fantisera om drömska världar. Verkligheten gör sig dock påmind när han ser en skrumpen morot genom ett hål i muren som omger ghettot.

En korp hälsar på.
 
Detta är en intressant liten animerad historia som lätt skulle kunna ha tagit en sockersöt vändning men som vägrar ramla ner i den fällan. Den lille pojken är ett hoppfullt ljus i den totala gråmisären som det judiska ghettot utgör. Han vägrar låta den hopplösa omgivningen kväsa hans sinne för humor, fantasi och lekfullhet. -SPOILER ALERT- Tyvärr, som så ofta i det riktiga livet, gör sig verkligheten brutalt påmind och när han genom hålet i muren börjar fiska efter den skrumpna moroten på andra sidan ser han inte de två tyska soldaterna som står precis bredvid och som hjärtlöst placerar en luger i hålet och trycker av. Ett litet hopp i denna grymma avslutning är ändå att pojken i döden tycks nå sin magiska värld, ledsagad av de söta animerade korparna som diskret hjälper oss genom filmen. Briljant avslutning!

BETYG: 5/7 Mycket välgjord animation med stark avslutning.

Pojken inspireras. Hitler och bajs är kul!

Fräschmormor.

Mmm! En smarrig morot.

En vänlig SS-soldat?
 
Trailer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar