What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 15 januari 2013

LES DÉMONIAQUES (1974) Frankrike/Belgien, 91 minuter. Regi: Jean Rollin.

 
 
Satan har en dålig dag...
 
Fröken Coeur!
 
Udda Film gräver sig djupare i Rollins mystiska värld i denna pågående Rollin-festival.

Ett litet gäng vrakplundrande pirater är just i färd med att bärga sitt senaste byte när två kvinnor från skeppet de just lett i fördärvet sköljs upp på stranden. Istället för att hjälpa dem våldtar piraterna kvinnorna och slår sedan ihjäl dem - tror de. Kvinnorna överlever och söker sig en närliggande kyrkruin som räds av bybor i området då platsen är förbannad. Där finns nämligen en ondska som nu erbjuder kvinnorna möjlighet till hämnd om de släpper honom fri.

Likt den mest illasinnade siren lockar hon in sina offer (däribland denna films tittare).
 
Det låter väl som en hyfsad set up till en schyst eurohorror-historia? Tyvär är ju Rollin ganska kass när det gäller att skriva och berätta historier så ur den synvinkeln faller allt platt. Dessutom bjuds vi på någt slags matinéartat teaterskådespeleri från de flesta inblandade, d v s om de överhuvudtaget kan skådespela. De två kvinnorna (Lieva Lone & Patricia Hermenier) t ex borde ju ha en viss spöklik närvaro när de stumma glider omkring i jakt på hämnd men är fullkomligt okarismatiska och saknar dessutom den erotiska ustrålningen de borde ha i alla nakenscener. Annat är det med Joëlle Coeur som spelar den mest sadistiska piraten. Även om hon inte är någon über-skådis har hon i alla fall förmågan att förhäxa med sitt sköna utseende och är verkligen filmens behållning. Även ondskan/Djävulen i Miletic Zivomirs gestaltning känns lam och fjollig och man kan undra vad byborna var så rädda för. Fotot är som vanligt väldigt snyggt och får en extra skjuts av karaktärernas färglada kläder och de fina inspelningsplatserna. Men som sagt storyn är farsartad och karaktärerna beter sig ologiskt och märkligt utan att förmedla någon annan underliggande känsla eller metafor så det här är en riktig soppa men ändå lite intressant på något märkligt vis.

BETYG: 2/7 Absolut ingen höjdare men ändå fascinerande på något vis. Kan det vara den fotogena eurosleaze-atmosfären eller kanske endast fröken Coeurs frikostiga nakenhet?

En älskare i ungefär (give or take) samma ålder.

En hjälpsökande förtjänar inget annat än sexuellt våld och ond bråd död!

Ångestfylla...

...i byns smakfullt inredda bordell.

Okej..?

Faktum är att clownen har mer sexuell utsrålning än de båda demoniska tjejerna. Ni kanske känner igen henne?

WTF? Rasputin???
 
Flämt! Joelle lättar på paltorna.

Farbror försöker spela oberörd med sin lille kompis.

Joëlle Coeur skådespelar så det står härliga till!

Djävulen ser väldigt...öhh...maskulin ut.

Vilken skräckinjagande utstrålning!!! Eller..?

Jesus går till attack - med skrevet först.

Men va fan Jesus... Nog för att fröken Coeur är het men ska inte Du stå över sånt här???

Den totala damejeannefyllan!

Man behöver inte vara en duktig skådespelare. Bara en med ett jävla flyt...
 
Scen där Jesus går till attack.
 
Kapten har fyllenoja på bordellen.
 
Underbar trailer som är väldigt - fransk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar