What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 22 januari 2013

NIGHT OF THE HUNTED (1980) Frankrike, 91 minuter. Regi Jean Rollin.

 
 
Lite som svenska skolsystemet...*
 
Vad gör man om man hittar en sinnesförvirrad ung dam på en ödslig landsväg? Jo, tar med henne hem och älskar så det ryker förstås!
 
Vi avslutar Jean Rollin-festivalen för den här gången med en för honom hyfsat konventionell thriller. Check it peeps.

En kväll när Robert (Alain Duclos) är ute och kör stapplar en ung och förvirrad kvinna (Brigitte Lahaie) ut på vägen. Han plockar upp henne och får veta att hon lider av grav minnesförlust då hon efterhand tycks glömma vad som nyss hänt. Han tar med henne hem och lämnar henne där när han ska till jobbet men då dyker en mystisk läkare (Bernard Papineau) och hans kumpaner upp och hämtar henne till ett för omvärlden slutet sjukhus. På detta sjukhus pågår en del bisarra saker och det finns en anledning att den unga kvinnan var på flykt.

Hur var det med motoriken här då?
 
Borta är i den här filmen de vackra gotiska miljöerna och den märkliga bildpoesin. Kvar är det långsamma och oftast soundtrack-lösa tempot. Alltså är detta bara dynga befarar ni. Nej, så illa är det faktiskt inte. Detta är en rätt schyst skräckthriller som lite för tankarna till Jesús Francos underbara "Faceless". Kanske för att den sexiga Brigitte Lahaie är huvudaktris och att handlingen utspelar sig på en tveksam klinik. Nu är den här rullen långtifrån lika bra men den har ändå en viss charm med sin eurotrashiga atmosfär. Få är de kvinnor som inte tar av sig kläderna och våldsdåden utförs med en förbluffande självklarhet som vittnar om åtskilliga axelryckningar i manusskrivandet. Vi fnissar lite när vi tänker tillbaka på en intervju från en annan DVD med Natalie Perry, som här spelar den lite äldre patienten på kliniken. Hon arbetade nämligen främst som skripta åt Rollin och enligt egen utsago gjorde hon ett bra jobb. Var det då inte hennes jobb att t ex upplysa om att glasrutorna bakom de beskjutna kvinnorna kanske borde gå sönder när de utsätts för eld från fyra pistoler? Äsch, hon hade väl fullt upp med skådespelarnas kläder...

Oj, hon har en sån minnesförlust att hom glömt sätta på sig kläderna.
 
Sex och våld är ju något vi uppskattar här på Udda Film men faktum är att det för Rollin så klassiskt långsamma tempot även smyger sig in i Lahaies och Duclos sexscen. Även om fröken Lahaies lekamen är en fröjd att skåda blir det faktiskt väldigt segt och omotiverat med en så lång scen. Kill your darlings, Jean. Givetvis finns det fler scener än den vi hellre skulle ha sett blivit nedklippta.

Sexy time!
 
-MINOR SPOILER ALERT- Det visar sig att det finns en liten miljövinkel i den här filmen också men den känns mest inslängd som ursäkt för uppvisningen av all hud och allt blod. Då kändes miljövinkeln i "The Grapes of Death" en smula mer påtaglig.

BETYG: 3/7 Klart sevärd eurotrashtriller som kan bli lite seg på sina ställen.

Här pågår nån skön slags asfyxisex.

Total ångest!

Ouch.

Är det läkaren på kliniken eller är det Phil Spector?

Vad är det egentligen för Mengele-fasoner som pågår?
 
Mengele var det ja...
 
Trailer
 
*Ja ni hajar, total minnesförlust, hjärndöda etc...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar