What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 9 januari 2013

THE NUDE VAMPIRE (1970) Frankrike, 81 minuter. Regi: Jean Rollin.Inte riktigt...

Ett typiskt franskt laboratorium.

Den excentriske miljonären Georges Radamante (Maurice Lemaître) fördriver fritiden med att driva en självmordssekt samt utföra experiment på en ung kvinna med vampyrliknande kvalitéer. En kväll snubblar Radamantes son Pierre (Olivier Rollin) på vampyrkvinnan samtidigt som hon jagas av maskerade sektmedlemmar. Mötet slutar våldsamt och Pierre beslutar sig för at ta reda på vad fadern egentligen håller på med.

Le coq.

I klassisk Rollin-stil är detta en ganska surrealistisk historia med ologiska element och märkligheter.
Anledningen att det trots allt fungerar är att det herlt enkelt är väldigt vackert. Vissa bristfälliga manuspajigheter vägs upp av poesin som ligger i bilderna. Det är inte speciellt begripligt varför folk springer omkring i bisarra masker och jagar en sexig dam i genomskinlig negligé men det är snyggt som tusan. Tempot är som vanligt långsamt men atmosfären är den sköna eurosleaziga som är typisk för tidsåldern. Musiken känns lite sisådär med sin atonalitet och experimentella hysteri men bidrar givetvis till att öka den surrealistiska känslan i filmen. Det är ingen lättsmält film och inte heller känns det speciellt klyftig, men ändå sevärd.

BETYG: 3/7 Ingen typisk vampyrfilm dock en typisk Rollin-film. Svårsmält och vacker.

Le WTF!?

Familjen Radamante har verkligen fått valuta för sina RUT-pengar.

Självmord kan vara riktigt kul.

En konstnär och hans modell.

En helt vanlig dag i stadshuset.

Flickan tycks ha en bra dag på jobbet.

Och visst verkar det vara en schyst arbetsplats?

RUT-tjejerna tar en tupplur medan husbonden softar i soffan.

Lite Bava-esque.

Och så den obligatoriska Rollin-stranden.
En talande trailer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar