What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 28 december 2015

CÖL (1983) Turkiet, 75 minuter. Regi: Çetin Inanç.Död åt logiken!

Något för våra engelsktalande vänner.

Kemal (Cüneyt Arkin) är en enstöring till yrkesmördare som kommit på kant med sina uppdragsgivare. Gangstrarna skickar varenda man de har efter honom och han tar sin tillflykt på en båt. Han blir dock upptäckt där, men inte av bovarna utan av en sexig kvinna (Emel Tümer). Ska hon hitta en väg in i hans hårda...hjärta?

Det blir fnissigt även för oss svenskar.

Det var dags för lite turksploitation här på Udda Film och stämningen var redan på topp i förtexterna där bilder på Arkin på en motorcykel varvades med namnskyltar på skådisar och filmarbetare, ackompanjerat av en asläcker instrumental turkversion av Led Zeppelins "Whole Lottta Love". Som om inte det var nog pausades musiken varje gång en namnskylt dök upp!

Cüneyt Arkin är turkiets coolaste filmstjärna - någonsin!

I god turkisk anda öste man sedan på med tokgalen action och en stencool Arkin. Självklart förlorade man blixtsnabbt uppfattningen om vad som hände och varför, men vad gjorde det när ljudeffekterna för knytnävsslag var ljudet av pistolskott, Arkin gjorde sin bästa Bruce Lee-imitation och Foreigners "Eye of the Tiger" missbrukades till fullo? För att krydda anrättningen lite extra var även undertexterna en massaker på engelska språket vilket höjde stämningen ytterligare ett snäpp.

Låt översättningsakrobatiken ta sin början.

Ja, det gapflabbades en del här i den supersköna Udda Filmsoffan då vi verkligen uppskattar den obegripliga turkiska filmlogiken. Ta bara en sådan underbar subtil detalj som när under ett flashback-segment det klipps mellan Arkins karaktär som upplever dystra minnen i sin hytt och båtens kapten som bara går omkring på skorven och ser bekymrad ut och i det bästa klippet verkar han vara på väg att gå uppför en trapp men bekymrat ångrar han sig! Hilarious!!!

Turkar är segt folk. Farbrorn lyckas sprattla en hel del - efter att han blivit skjuten i pannan.

Tyvärr tappar filmen fart under den andra hälften även om det finns guldkorn här med med våldtagen kontinuitet och en fantastisk haj! Vi måste ändå sänka vårt till en början tänkta höga betyg här.

BETYG: 5/7 Skitrolig turkisk galenskap som dock inte lyckas hålla det fantastiska inledningstempot men ändå lockar till många skratt.

Word!

Episk scen där Cüneyt äntrar en krog (med saloon-dörrar!) till tonerna av "Eye of the Tiger".

En något udda fråga för en främlingsfarbror...

"Wooooooooo...."

"Kiiiii-yaaaaaaahhh!"

"Jag går upp för trappan...nej! Jag ångrade mig." Känslig scen.

Så är det.

Underbar eufemism för fluktare.

Ett ömt ögonblick mellan män.

Brudarna innan de kastar sig i plurret och simmar till båten.

Brudarna efter. Havsvattnet verkar ha påverkat blondinens bikini markant.

Ännu en episk scen där brudarna attackeras, först av ett bildäck och sedan ett nät - och då till tonerna av det berömda duschtemat från "Psycho". Fantastiskt!

Varm scen: Two guys - one bottle.

Se med vilken ömhet Cüneyt tittar på sin unge vän.

"Seså, stoppa in den i mig nu."

Turkiska våldtäktsmän är galna i att slicka lår, och nej, det är inte han som säger detta utan offret...

"Mmmm..låååår..."

Två glada rape-fejs.

Och hör sen ungjävel.

Cüneyt kanske inte riktigt kan gå på vatten men här är han i alla fall korsfäst ute på havet.

Hoppsan! Jaså det är därför filmen en smula omotiverat fått den engelska titeln "Turkish Jaws".

Galen gore.

Cüneyt vs. kuslig haj (komplett med adekvat musik).

Scener där Cüneyt är allmänt cool. Notera att diskon är allt annat än död i Turkiet 1983. Här finns även den episka "Eye of the Tiger"-scenen med.

Hela filmen! (Otextad...)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar